EXIN lanceert certificering voor OpenStack

bigstock-group-of-young-business-people-28447781

De afgelopen jaren heeft OpenStack een enorme groei doorgemaakt. Steeds meer bedrijven en overheidsorganisaties gebruiken deze open source-technologie voor het bouwen van publieke en private cloud-omgevingen.

Daarmee groeit ook de behoefte aan het toetsen en certificeren van de kennis van ICT-professionals die met OpenStack-technologie werken. EXIN speelt op deze ontwikkeling in met de lancering van het certificeringsprogramma ‘EXIN Certification in OpenStack Software’. U kunt de brochure hier downloaden.

OpenStack is een open source besturingssysteem voor het ontwikkelen en inrichten van publieke en private cloud-omgevingen. Oorspronkelijk van start gegaan als een project van Rackspace en de NASA is OpenStack de afgelopen jaren zeer populair geworden. Het is uitgegroeid tot een van de belangrijkste hulpmiddelen die bedrijven en organisaties inzetten om te komen tot een verdere flexibilisering van hun IT-systemen.

Die populariteit zien we ook terug in de cijfers die marktonderzoekers publiceren. De markt voor OpenStack-oplossingen zal in 2018 vier maal zo groot zijn als in 2014. Naar verwachting heeft de markt in 2018 een omvang bereikt van 3,3 miljard dollar. Figuur 1 schetst wat dat betreft een interessant beeld van de toekomst van OpenStack.

Het project wordt aangestuurd via de OpenStack Foundation. Inmiddels zijn meer dan 17.000 mensen lid van deze organisatie, terwijl bijna 350 bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen het project ondersteunen.

Snelle groei

Deze indrukwekkende groei betekent dat steeds meer ICT-professionals in hun dagelijkse werk te maken hebben met OpenStack. De kennis die zij hiervoor nodig hebben, doen zij veelal op via praktijkervaring en trainingen die worden aangeboden door commerciële partijen. Vaak zal het dan gaan om trainingen die specifiek gericht zijn op bepaalde tools, terwijl in sommige gevallen ook een meer gedegen basiscursus wordt aangeboden.

Figuur 1. De verwachte groei van OpenStack (Bron: Forrester Report ‘Sizing the Cloud’ to be published March 2011)

Er bestond voor ICT-professionals tot voor kort echter geen mogelijkheid om hun kennis op het gebied van OpenStack formeel te laten toetsen door een onafhankelijke partij. Dit had belangrijke gevolgen. Enerzijds konden zij zelf hooguit via de cursussen die zij via aanbieders hebben gevolgd een indicatie geven van hun kennis en ervaring op dit gebied. Anderzijds is het voor IT-managers en HR-managers erg lastig om te beoordelen in hoeverre hun medewerkers of eventuele kandidaten voor bepaalde technische functies over de juiste competenties beschikken. 

Met de lancering van EXIN Certification in OpenStack Software brengt EXIN hier nu verandering in. Het internationaal opererende maar van oorsprong Nederlandse instituut (EXIN is gevestigd in Utrecht) speelt hiermee in op een snel groeiende behoefte. Zoals wel mag blijken uit het feit dat de laatste OpenStack Summit in Parijs eind vorig jaar maar liefst meer dan vijfduizend deelnemers trok, bestaat er een enorme behoefte aan kwalitatief hoogwaardige informatie over deze technologie. Bovendien is OpenStack voor veel bedrijven en organisaties inmiddels dermate belangrijk dat het eigenlijk nauwelijks nog verantwoord te noemen is dat ICT-professionals het zonder formele vorm van opleiding en certificering moeten stellen.

‘Vendor neutral’

EXIN heeft bij het ontwikkelen van dit certificeringsprogramma nauw samengewerkt met HP, een van de belangrijkste ondersteuners van de OpenStack Foudation. HP levert zelf ook commerciële producten op basis van OpenStack, maar het programma dat EXIN nu heeft ontwikkeld is volledig ‘vendor neutral’, benadrukt EXIN in een toelichting. EXIN hanteert een open certificeringsmodel en zal meerdere opleiders accrediteren voor het programma. De rol van HP moet vooral gezien worden als die van kennispartner.

Figuur 2. De positie van EXIN Foundation Certification in OpenStack Software binnen het totale programma van EXIN (Bron: EXIN)

EXIN Foundation Certificate in OpenStack Software kent een redelijk technisch karakter. Het biedt een entry-level introductie tot OpenStack. Dit betekent dat alle basiscomponenten die deel uitmaken van de OpenStack-infrastructuur aan de orde komen. Denk aan thema’s als storage, identity management en networking. Hoewel de adoptie van OpenStack in eerste instantie vooral onder enterprise-organisaties snel op gang kwam, kent de certificering een bredere doelgroep. Ook voor ICT-professionals uit het middelgrote bedrijfsleven is het examen en het betrokken certificaat relevant.

Kenmerken

Wat biedt EXIN met dit programma nu precies? Het gaat om een aantal belangrijke punten:

  • Onafhankelijke certificering - het certificeringsprogramma is niet gebonden aan een of meer commerciële aanbieders van OpenStack-producten, maar is geheel onafhankelijk.
  • Inzicht in kennis - het behalen van een certificaat geeft aan dat de betrokken medewerker beschikt over een duidelijk omschreven basiskennis rond deze open source-technologie.
  • Inzicht in competenties - voor HR-managers bij zowel enterprise- als middelgrote organisaties betekent het certificaat dat de betrokken ICT-professional beschikt over duidelijk omschreven competenties.
  • Wereldwijd erkend - doordat EXIN dit programma wereldwijd aanbiedt, maakt EXIN Certification in OpenStack Software het voor organisaties die in meerdere landen actief zijn mogelijk om een beter inzicht te verkrijgen in de kennis van medewerkers die werkzaam zijn in meerdere landen en op tal van locaties. Dat maakt onder andere het inzetten van buitenlands personeel voor OpenStack-projecten eenvoudiger. Het programma is beschikbaar in meerdere talen.
  • Compleet programma – bouwend op het Foundation niveau certificaat wat nu al beschikbaar is, komt EXIN tevens later dit jaar met de eerste kwalificaties op Advanced-niveau. Deze richten zich op specifieke onderdelen van OpenStack-software, zoals Neutron, Cinder en Swift.
  • Opstap naar bredere opleiding - doordat EXIN Foundation Certificate in OpenStack Software een integraal onderdeel uitmaakt van het veel bredere programma examens en certificeringen dat EXIN aanbiedt, kan het behalen van dit certificaat tevens een opstap betekenen naar vervolgstudies en -certificeringen. Figuur 2 geeft de positie van deze certificering binnen het totale EXIN-programma aan.

Meer weten? Download de brochure

Certificering op basis van EXIN Foundation Certificate in OpenStack Software past doorgaans in een driedaagse training. De feitelijke examens worden afgenomen door partners van EXIN, veelal opleidingsinstituten.

EXIN heeft een speciale brochure samengesteld waarin meer informatie wordt gegeven over dit certificeringsprogramma. Interesse? Klik hier.

Hans Vandam is journalist

 
Meer over
Lees ook
Wireshark Training April 2024

Wireshark Training April 2024

Als Wireshark University Certified Training Partner, sponsor van Wireshark Foundation en SharkFest Europe, organiseert SCOS Training de onderstaande training in Amsterdam/Hoofddorp

Wireshark WiFi trainingmet gratis AI-Driven WiFi Automation (twv € 3700)

Wireshark WiFi trainingmet gratis AI-Driven WiFi Automation (twv € 3700)

Als onderdeel van de Wireshark University WiFi training levert SCOS Training te Hoofddorp de next-generation AI-driven Wi-Fi Automation van Wyebot Inc., twv. € 3700. Het product Wireless Intelligence Platform WIP™ levert prestatie- en betrouwbaarheidsoptimalisatie van Wi-Fi-netwerken aan IT-organisaties over de hele wereld.

SCOS Training trainingen in Amsterdam/Hoofddorp

SCOS Training trainingen in Amsterdam/Hoofddorp

Als Wireshark University Certified Training Partner, sponsor van de Wireshark Foundation en de SharkFest Europe, organiseert SCOS Training de onderstaande trainingen in Amsterdam/Hoofddorp.