FBI onderzoekt betrokkenheid Rusland bij cyberaanval op JPMorgen

hacker

De Amerikaanse bank JPMorgan is onlangs doelwit geweest van een cyberaanval door Russische hackers. De FBI onderzoekt of de Russische overheid bij deze aanval betrokken is geweest. Mogelijk is de aanval een wraakactie op de sancties die de afgelopen tijd tegen Rusland zijn ingesteld.

Dit meldt Bloomberg, dat zich baseert op twee bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Vermoedelijk heeft dezelfde groep hackers niet alleen bij JPMorgan toegeslagen, maar ook bij een aantal grote Europese banken. Ook deze aanvallen worden onderzocht. Bloomberg beschrijft een incident waarbij hackers misbruik maakte van een zero-day kwetsbaarheid in de website van de bank. De aanvallers wisten vervolgens meerdere beveiligingslagen te omzeilen, voordat zij toegang kregen tot de data die gestolen bleek te zijn.

Meer kennis dan 'normale hackers'

Beveiligingsexperts zijn van mening dat de aanvallers beschikte over vaardigheden en kennis waar 'normale hackers' niet over beschikken. Het is dan ook de vraag wie er precies achter de cyberaanval zit en hoe deze personen aan de benodigde kennis hebben kunnen komen.

De bronnen stellen dat er aanwijzigingen zijn dat de hackers hierbij zijn bijgestaan door een overheid. Wel melden de bronnen dat dit spoor onduidelijk is. Het is dan ook onduidelijk welke overheid dit precies is geweest. Betrokkenheid van de Russische overheid wordt onderzocht, maar er wordt ook gekeken naar eventuele betrokkenheid van andere Oost-Europese landen.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1