FBI onderzoekt betrokkenheid Rusland bij cyberaanval op JPMorgen

hacker

De Amerikaanse bank JPMorgan is onlangs doelwit geweest van een cyberaanval door Russische hackers. De FBI onderzoekt of de Russische overheid bij deze aanval betrokken is geweest. Mogelijk is de aanval een wraakactie op de sancties die de afgelopen tijd tegen Rusland zijn ingesteld.

Dit meldt Bloomberg, dat zich baseert op twee bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Vermoedelijk heeft dezelfde groep hackers niet alleen bij JPMorgan toegeslagen, maar ook bij een aantal grote Europese banken. Ook deze aanvallen worden onderzocht. Bloomberg beschrijft een incident waarbij hackers misbruik maakte van een zero-day kwetsbaarheid in de website van de bank. De aanvallers wisten vervolgens meerdere beveiligingslagen te omzeilen, voordat zij toegang kregen tot de data die gestolen bleek te zijn.

Meer kennis dan 'normale hackers'

Beveiligingsexperts zijn van mening dat de aanvallers beschikte over vaardigheden en kennis waar 'normale hackers' niet over beschikken. Het is dan ook de vraag wie er precies achter de cyberaanval zit en hoe deze personen aan de benodigde kennis hebben kunnen komen.

De bronnen stellen dat er aanwijzigingen zijn dat de hackers hierbij zijn bijgestaan door een overheid. Wel melden de bronnen dat dit spoor onduidelijk is. Het is dan ook onduidelijk welke overheid dit precies is geweest. Betrokkenheid van de Russische overheid wordt onderzocht, maar er wordt ook gekeken naar eventuele betrokkenheid van andere Oost-Europese landen.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1