Fox-IT was doelwit van Man-in-the-Middle aanval

Fox-IT is op 19 september doelwit geweest van een Man-in-the-Middle (MitM)-aanval. Een aanvaller heeft de DNS-gegevens voor de domeinnaam Fox-IT.com aangepast bij de domein registrar van het bedrijf, waarbij verkeer werd omgeleid naar een externe server. Hierdoor kon verkeer dat was bedoeld voor de webserver van Fox-IT worden onderschept.

FOX-IT Dit maakt het beveiligingsbedrijf zelf bekend. De aanvaller is erin geslaagd gedurende een periode van 10 uur en 24 minuten verkeer bedoeld voor de server van Fox-IT om te leiden naar een externe server. De aanval was specifiek gericht op ClientPortal, een webapplicatie van Fox-IT voor het veilig uitwisselen van documenten met klanten, toeleveranciers en andere organisaties.

Kleine hoeveelheid data onderschept

Fox-IT vermoedt dat de aanvaller als doel had een langdurige MitM aanval op te zetten. Dit is dus niet gelukt. Ondanks dat de aanval relatief snel werd gedetecteerd, is de aanvaller er toch in geslaagd een 'kleine hoeveelheid bestanden en informatie' te onderscheppen.

Uit een analyse van Fox-IT blijkt dat gedurende de periode dat het DNS-verkeer werd omgeleid negen individuele gebruikers hebben ingelogd. De aanvaller heeft de inloggegevens van deze gebruikers in handen weten te krijgen. Fox-IT geeft aan dat de aanvaller met deze gegevens echter geen toegang kon krijgen tot ClientPortal. In totaal zijn twaalf bestanden onderschept door de aanvaller, waarvan drie bestanden vertrouwelijk waren. Daarnaast is één telefoonnummer onderschept en heeft de aanvaller namen en e-mailadressen van ClientPortal gebruikers in handen gekregen. Fox-IT geeft aan getroffen gebruikers te hebben geïnformeerd. Ook heeft de aanvaller toegang gekregen tot namen van accounts in ClientPortal. Het gaat hierbij om een overzicht van organisaties waar Fox-IT eerder documenten mee heeft uitgewisseld, zoals klanten, partners en leveranciers.

E-mailverkeer onderschept

Daarnaast is gedurende een periode van maximaal tien minuten het e-mailverkeer naar Fox-IT door de aanvaller omgeleid naar een externe e-mailprovider. Doordat de distributie van e-mail op internet gedecentraliseerd plaatsvindt, is Fox-IT er niet in geslaagd vast te stellen welke specifieke e-mailberichten de aanvaller heeft kunnen ingezien.

Fox-IT geeft aan dat het incident 'kleinschalig en beperkt' is gebleven dankzij meerlaagse beveiliging en de aanwezigheid van detectie- en reactiemechanismen. Het bedrijf heeft de politie op de hoogte gesteld van de aanval, die een onderzoek is gestart naar het incident. Meer informatie is beschikbaar in een blogpost die Fox-IT over de aanval heeft gepubliceerd.

Meer over
Lees ook
Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Europa is vandaag begonnen met haar grootste cybersecurity-oefening ooit. Ruim 200 Europese organisaties en 400 Europese security-professionals nemen deel aan Cyber Europe 2014. Cyber Europe 2014 gaat de cyberbeveiliging van Europa op de korrel nemen. De oefening bestaat uit allerlei testen en simulaties om dit te kunnen testen. Zo worden bestaand1

Nederlandse ambassade helpt Nederlandse securitybedrijven op weg in België

Nederlandse ambassade helpt Nederlandse securitybedrijven op weg in België

De Belgische markt biedt kansen voor Nederlandse leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen. De Nederlandse ambassade in Brussel gaat daarom samen met Nederland ICT bedrijven helpen uit te breiden naar België. De ambassade organiseert een evenement om bedrijven hierbij te helpen. op Dit event worden Nederlandse leveranciers van cybersecurityprodu1

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven maken zich veel zorgen over cyberbeveiliging. Slechts één of de vijf organisaties beschermt zichzelf echter tegen cyberaanvallen door hiervoor een verzekering af te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de bedrijfsverzekeraar Zurich in samenwerking met FERMA en PRIMA. 76 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan zich in de afgelope1