Frankrijk: ‘Beperk de macht van grote IT-bedrijven met strengere datawetgeving’

privacy

Grote techbedrijven krijgen door de grote hoeveelheid data die zij over hun gebruikers verzamelen en analyseren te veel macht. De Franse premier Manuel Valls roept dan ook op deze macht in de perken. Valls schaart zich daarom achter nieuwe strengere datawetgeving die op dit moment door de Europese Unie wordt ontwikkeld.

Dit meldt The Wall Street Journal. “We kunnen niet toestaan dat persoonlijke gegeven worden verzameld en gebruikt zonder dat hiervoor regels bestaan”, legt Valls uit. “De digitale wereld heeft behoefte aan democratische waarden. De wet moet van toepassing zijn op het digitale domein.”

Valls richt zich vooral op grote techbedrijven, die lobbyen tegen de voorgestelde datawetgeving. Deze bedrijven hebben een enorme hoeveelheid gebruikers waarover zij data verzamelen en hebben hierdoor veel macht in handen. “De bedrijven die zich zorgen maken over vraagstukken rond privacy - we hoeven geen namen te noemen aangezien iedereen weet om wie het gaat - hebben twee keer zoveel gebruikers dan Europa inwoners heeft”, zegt Valls. “We moeten dan ook zorgen dat we de juiste tools in handen hebben om de balans in macht te behouden.”

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1