Gestolen identiteitsgegevens kosten online nog maar 1 dollar

hacker

Gestolen persoonsgegevens worden steeds goedkoper te koop aangeboden. Een gemiddelde identiteit kost nog maar één dollar, een kwart van de vier dollar die vorig jaar nog werd gevraagd. Creditcardgegevens kosten ongeveer 25 dollar per stuk.

Dit blijkt uit een rapport van beveiligingsbedrijf Trend Micro. Naast NAW-gegevens, burgerservicenummers en creditcardgegevens worden ook gestolen kopieën van identiteitspapieren zoals paspoorten en rijbewijzen te koop aangeboden. Hiervoor betaalt een koper gemiddeld 10 tot 35 dollar. Duurder zijn accounts waarmee betalingen kunnen worden verkocht. Zo worden PayPal en eBay accounts met een lange transactiegeschiedenis verkocht voor prijzen tot 300 dollar. Bankgegevens zijn het duurst en gaan voor 200 tot 500 dollar per account over de toonbank. De prijs is hierbij afhankelijk van het saldo op de bankrekening.

Hacken en servers zorgt voor 25% van de datadiefstal

Het hacken van servers en aanvallen met malware blijken de meest voorkomende bronnen van datadiefstal te zijn. Deze zijn samen goed voor 25% van het dataverlies. Verlies van draagbare apparatuur zoals USB-sticks, externe harde schijven of laptops staat op de tweede plaats. Ook insiders zoals werknemers blijken vaak de oorzaak te zijn dat data op straat komt te liggen.

Als we kijken naar het soort data dat het meest wordt gestolen staan persoonlijke identiteitsgegevens op de eerste plaats, terwijl financiële gegevens op de tweede plaats staan. Inloggegevens worden minder vaak gestolen, maar leiden vaak wel tot diefstal van andere persoonlijke gegevens.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1