Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen.

Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare tools kunnen aanschaffen. Kopers kunnen hierdoor direct aan de slag met het plegen van hun misdaden, zonder dat zij eerst zelf de benodigde software hoeven te programmeren. Dit scheelt de hackers niet alleen tijd, maar stelt ook beginnende hackers zonder veel technische kennis in staat digitale misdaden te plegen.

Ransomware

Power Locker is een voorbeeld van zo'n kant-en-klare tool. De software stelt cybercriminelen in staat eenvoudig een aanval met ransomware op te zetten, zonder zelf software te hoeven schrijven. Power Locker is beschikbaar voor slechts 100 dollar. Dit is een laag bedrag in verhouding met de opbrengst die cybercriminelen met Power Locker kunnen genereren.

De kant-en-klare ransomware is ontdekt door Malware Must Die, een initiatief van securityonderzoekers die de strijd aan zijn gegaan met CryptoLocker. Power Locker is relatief nieuw. De ontwikkelaar schreef op 12 juli 2013 voor het eerst over de features van Power Locker. De ransomware is sindsdien in ontwikkeling. De cybercrimineel liet in deze post weten dat de eerste potentiële klanten zich al gemeld hadden. Een handleiding voor Power Locker verscheen op 19 december 2013 op PasteBin.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware