Het management heeft geen idee van de cyberdreigingen die hun bedrijf bedreigen

hacker3

CEO's en andere leidinggevenden van bedrijven hebben geen idee van wat voor soort cyberaanvallen hun bedrijf slachtoffer kunnen worden. Leidinggevenden zijn over het algemeen dan ook slecht voorbereid op cybercrime. Het management van bedrijven is over het algemeen slecht op de hoogte van cyberbedreigingen. Maar liefst 80 procent van de beveiligingsprofessionals geeft aan het management niet met regelmaat op de hoogte te houden van de cyberdreigingen waar het bedrijf op dat moment mee te maken hebben.

Dit concludeert Ponemon Institute in het rapport "Cyber Security Incident Response: Are we as prepared as we think?". Het onderzoeksbureau stelt dat de Computer Security Incident Response Team (CIRT) van bedrijven over het algemeen over onvoldoende kennis beschikken om bedrijven te beschermen tegen de geavanceerde cyberaanvallen van vandaag de dag.

Cybercrime komt veel voor

De slechte kennis over cyberaanvallen is opvallend aangezien bedrijven met grote regelmaat met cybercrime worden geconfronteerd. 68 procent van de ondervraagde IT- en beveiligingsprofessionals geeft aan dat hun bedrijf in de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met een beveiligingsincident of -lek. 46 procent verwacht dat een dergelijk incident zich binnen zes maanden alsnog voordoet.

Tegelijkertijd weten maar weinig professionals hoe effectief hun maatregelen op security-incidenten werkelijk zijn. De helft van alle professionals heeft geen relevante data beschikbaar over de algemene effectiviteit van maatregelen. Op het moment dat beveiligingsincidenten zich voordoen kan het daarnaast lang duren voordat de problemen zijn opgelost. Het blijkt gemiddeld bijna een maand te duren voordat het incident is onderzocht en opgelost en de dienstverlening volledig is herstelt.

Security response plan

Ponemon Institute adviseert bedrijven daarom meer aandacht te besteden aan hun 'security response plan'. Door betere plannen op te stellen kunnen IT- en beveiligingsprofessionals beter reageren op cyberincidenten, waardoor de impact van incidenten aanzienlijk kan worden beperkt. Dit is volgens het onderzoeksbureau noodzakelijk om de enorme frequentie waarmee we tegenwoordig met datalekken worden geconfronteerd terug te dringen.

Meer over
Lees ook
DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

Het DDoS-clearinghouse is door de Europese Commissie geselecteerd voor hun Innovation Radar als een belangrijke innovatie in de categorie 'secure networks and computing’. Het DDoS-clearinghouse is een systeem waarmee organisaties de kenmerken van DDoS-aanvallen waarmee zij geconfronteerd worden, kunnen meten en delen met andere aangesloten organis1

Watchguard: bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware

Watchguard: bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware

Het aantal aanvallen met fileless malware is explosief gestegen. WatchGuard waarschuwt daarnaast voor een comeback van cryptominers en een toename in het gebruik van versleutelde malware. De bevindingen staan beschreven in de nieuwste editie van het Internet Security Report .

Proofpoint: 82% van de organisaties hanteert een thuiswerkmodel, maar slechts 30% traint gebruikers in veilig werken op afstand

Proofpoint: 82% van de organisaties hanteert een thuiswerkmodel, maar slechts 30% traint gebruikers in veilig werken op afstand

Proofpoint presenteert voor het zevende jaar zijn State of the Phish-rapport. Dit rapport beschrijft in hoeverre bedrijven te maken hebben met phishing. Daarnaast werpt het een blik op de kennis, kwetsbaarheid en weerbaarheid van gebruikers. Meer dan 75% van de ondervraagden gaf aan dat zijn of haar organisatie in 2020 te maken kreeg met grootscha1