Internetgebruikers bezorgt over impact van technologie op privacy

privacy

Het merendeel van de internetgebruikers is van mening dat persoonlijke technologie de wereld beter en meer vitaal maakt. Het overgrote merendeel geeft daarnaast aan dat technologie de wijze waarop zij winkelen, werken, leren en over het algemeen dingen doen heeft verbeterd. Tegelijkertijd maken consumenten zich zorgen over de impact van deze technologieën op hun privacy.

Dit blijkt uit onderzoek van Microsoft onder 12.000 internetgebruikers in Frankrijk, Duitsland, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Brazilië, China, India, Indonesië, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije. Alleen internetgebruikers in India verwachten dat technologische ontwikkelingen een positieve impact zullen hebben op hun privacy.

Informatieverzoeken over gebruikers

Internetgebruikers geven aan meer mogelijkheden te willen hebben indien een overheid van een land waar zij niet wonen informatie over hen willen hebben. Buitenlandse overheden die informatie willen opvragen zouden zich hier dan ook om moeten verzoeken bij de gebruiker zelf in plaats van de overheid van het land waar hij of zij woont.

De ondervraagde gebruikers zijn daarnaast van mening dat persoonlijke digitale informatie juridisch goed beschermd zou moeten zijn. Opsporingsinstanties zouden dit soort data alleen mogen inkijken indien een rechter een huiszoekingsbevel heeft toegekend. Informatie die in de cloud staat opgeslagen zou op dezelfde wijze beschermd moeten worden als persoonlijke informatie op papier.

Lees ook
Verizon 2023 Data Breach Investigations Report: frequentie en kosten van social engineering-aanvallen rijzen de pan uit

Verizon 2023 Data Breach Investigations Report: frequentie en kosten van social engineering-aanvallen rijzen de pan uit

Verizon Business publiceert de 16e editie van zijn ‘Data Breach Investigations Report’ (2023 DBIR). Het bedrijf analyseerde 16.312 beveiligingsincidenten en 5.199 datalekken. Een van de belangrijkste conclusies is dat de kosten van ransomware de pan uit rijzen. Deze malware versleutelt de data van organisaties en vraagt hen om losgeld in ruil voor1

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)