Jailbreak voor iPhone, iPad en iPod touch bevat een backdoor

evasi0n

Door een iPhone, iPad of iPod touch te jailbreaken kunnen gebruikers hun rechten op het apparaat vergroten. Dit stelt hen in staat via de jailbreak-appwinkel Cydia allerlei software op hun apparaten te installeren die niet zijn goedgekeurd voor Apple's App Store. Dit is echter niet zonder gevaar. Versie 1.0.3 van de jailbreak Evasi0n blijkt namelijk een backdoor te bevatten.

De backdoor is ontdekt door de ontwikkelaar winocm. De backdoor zou overigens niet bewust zijn toegevoegd aan de jailbreak. Het zou dan ook gaan om een bug. De bekende jailbreaker Cyril Cattiaux, ook bekend als pod2g, is niet blij met de manier waarop de bug openbaar is gemaakt. pod2g schrijft in een reactie op Twitter: "Het gaat om een bug. Volledige openheid is doorgaans niet de beste wijze om dit soort bugs aan te tonen".

Untethered jailbreak

De bug is alleen aanwezig in de untethered-versie van Evasi0n. Untethered betekent dat de jailbreak blijvend aanwezig is op de iPhone, iPad of iPod touch. Dit is bij een tethered jailbreak niet het geval. Gebruikers van een tethered jailbreak kunnen hun apparaat alleen inclusief jailbreak opstarten door deze via de USB-kabel aan hun computer te koppelen.

De ontwikkelaars van Evasi0n zijn direct aan de slag gegaan om het probleem op te lossen. Een nieuwe versie van Evasi0n, versie 1.0.4, is inmiddels beschikbaar. Winocm adviseert jailbreak-gebruikers met klem hun jailbreak bij te werken naar versie 1.0.4. Deze update kan worden gedownload uit de jailbreak-appwinkel Cydia.

Lees ook
Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare heeft zijn State of Application Security 2024 Report uitgebracht. Inzichten uit dit rapport onthullen dat beveiligingsteams moeite hebben om zich te wapenen tegen de risico's die worden veroorzaakt door de mate waarin organisaties afhankelijk zijn van moderne applicaties

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.