Malafide advertenties verspreiden Angler exploitkit via legitieme websites

malware

Opnieuw is een grote cybercrimecampagne gedetecteerd waarin gebruik wordt gemaakt van de Angler exploitkit. Deze exploitkit scant machines op kwetsbaarheden. Indien een kwetsbaarheid aangetroffen laadt de exploitkit automatisch een exploit om hier misbruik van te maken.

Zowel Trend Micro als Trustwave meldt een grootschalige campagne met de Angler exploitkit te hebben gedetecteerd. Het is echter niet duidelijk of het om dezelfde aanval gaat. Beide partijen merken op dat de cybercriminelen een backdoor genaamd ‘BEBEP’ op geïnfecteerde machines laden. Via deze backdoor kan vervolgens andere malware worden geïnstalleerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van TeslaCrypt, een vorm van ransomware.

Verspreid via advertentienetwerken

De onderzoekers van Trustwave melden dat de aanvallers het domein brentsmedia.com onder controle hebben. Door misbruik te maken van de reputatie van deze site zouden de cybercriminelen proberen advertentienetwerken zo ver te krijgen hun malafide advertenties op andere legitieme websites te verspreiden. Dit is gelukt, waardoor de exploitkit op verschillende bekende sites is aangeboden. Het gaat hierbij onder andere om answers.com en zerohedge.com. De malafide advertenties zijn gehost bij twee advertentienetwerken. Eén hiervan heeft direct nadat Trustwave hier melding van maakte maatregelen genomen. Het andere netwerk kon niet direct worden bereikt.

Ook Trend Micro maakt melding van een campagne op basis van de Angler exploitkit. Het beveiligingsbedrijf meldt dat de campagne in 24 uur tijd mogelijk tienduizenden gebruikers heeft geraakt. Ook in dit geval hebben de aanvallers misbruik gemaakt van een advertentienetwerk om malafide advertenties te laten inladen op legitieme websites. De advertentie zou onder andere op nieuwswebsites, entertainmentsites en politiek geörienteerde websites zijn verschenen. Het bedrijf noemt echter geen domeinnamen.

Lees ook
Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet, publiceert zijn 2022 State of Operational Technology and Cybersecurity Report, dat gebruik maakt van cijfers van een wereldwijd onderzoek. Hieruit blijkt dat industriële besturingssystemen een doelwit voor cybercriminelen blijven vormen en dat 93% van alle bedrijven met operationele technologie (OT) de afgelopen 12 maanden met indringers1