‘Martieme sector moet zich beter beschermen tegen cyberrisico’s’

scheepvaart

De maritieme sector heeft onvoldoende bescherming genomen tegen cyberrisico’s. Dit vormt dan ook een belangrijke nieuwe dreiging voor de scheepvaartsector, die in toenemende mate vertrouwt op automatisering.

Dit blijkt uit het Safety and Shipping Review 2015 rapport van Allianz Global Corporate & Speciality SE. Cybercriminaliteit in de maritieme sector is volgens het rapport relatief nieuw, maar worden in de toekomst een verleidelijk doelwit voor hackers. Scheepvaartbedrijven zouden nu dan ook al moeten anticiperen op deze aanstormende dreiging door potentiële scenario’s te simuleren en mitigatiestrategieën te ontwikkelen.

Aanvallen op havens

Allianz Global Corporate & Speciality SE identificeert in het rapport verschillende dreigingen voor de scheepvaartsector. Zo zouden aanvallers zich kunnen richten op belangrijke havens en informatie kunnen bemachtigen over containers of zelfs sluizen kunnen sluiten.

Ook bestaat de kans dat cybercriminelen zich richten op elektronische systemen aan boord van schepen, waarbij met name navigatiesystemen een probleem zijn. Schepen die niet goed kunnen navigeren lopen immers het risico aan de grond te lopen of een aanvaring te veroorzaken met ander scheepvaartverkeer. Allianz waarschuwt dat hackers in zo’n aanval meerdere schepen van dezelfde eigenaar kan aanvallen, waardoor de schade fors kan oplopen.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.