Minder fraude met internetbankieren

rp_internetbankieren.jpg

De hoeveelheid fraude met internetbankieren is het afgelopen jaar flink verminderd. De schade bedroeg in de afgelopen zes maanden 9,5 miljoen euro. Dit is 34% minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland. De schade is al langer aan het dalen. Fraude met internetbankieren zorgde in 2012 nog voor een schadepost van 81,8 miljoen euro. Deze schade liep in 2013 terug tot 33,3 miljoen euro, een daling van 40,7%.

De oorzaak van de daling moet volgens de NVB en Betaalvereniging Nederland worden gezocht bij onder andere de verbeterde beveiligingsmaatregelen die banken hanteren om fraude te voorkomen. Ook zijn mensen zich bewuster van fraude met internetbankieren en herkennen poging daartoe hierdoor vaker.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.