Nederland blijft populair onder cybercriminelen

hacker3

Nederlandse servers blijven populair onder cybercriminelen. Nederland staat dit jaar opnieuw op de eerste plek in Europa als het gaat om servers die voor cybercrimedoeleinden worden ingezet.

Persbureau ANP meldt dat Symantec dit bekend heeft gemaakt in haar jaarlijkse dreigingsrapport, die de beveiliger presenteert tijdens de cybertop die deze week in Den Haag wordt georganiseerd. Wereldwijd staat ons land op de vierde positie als het gaat om servers die spam- en phishingmailtjes versturen, botnets aansturen of voor andere criminele doeleinden worden gebruikt. Alleen de Verenigde Staten, China en India gaan ons land voor.

Daders komen niet altijd uit Nederland

Dat cyberaanvallen worden opgezet via servers in Nederland wil overigens niet zeggen dat de daders achter deze aanvallen ook uit Nederland komen. Zij kunnen immers via internet vanuit ieder willekeurig land verbinding maken met de servers in Nederland. Ons land is door zijn kwalitatief goede digitale infrastructuur een geliefd hostingland, zowel onder ‘normale’ gebruikers als cybercriminelen.

Symantec kijkt in het rapport ook naar malware. In totaal zag het bedrijf 317 miljoen nieuwe malware-stukjes op internet verschijnen. Ransomware speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Deze vorm van malware neemt data van slachtoffers in gijzeling, waarna cybercriminelen losgeld eisen in ruil voor toegang tot de data.

Nieuwe manier om bedrijven binnen te dringen

Het beveiligingsbedrijf wijst ook op een nieuwe aanvalsmethode om bedrijven binnen te komen. Hierbij richten aanvallers zich op websites die vaak door werknemers van het bedrijf worden bezocht. Aanvallers besmetten deze website met malware, die bijvoorbeeld wordt verstopt in een legitieme software-update. Zodra een werknemers van het bedrijf in deze truc trapt zijn de aanvallers binnen.

Lees ook
KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, kondigt de nieuwe Microsoft Ribbon Phish Alert Button (PAB) aan. Deze functionaliteit voor Outlook is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft voor het verhogen van e-mailbeveiliging en het vereenvoudigen van het melden van phishing.

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky heeft een geavanceerde ontwikkeling van phishingtechnieken ontdekt die cybercriminelen gebruiken om twee-factor authenticatie (2FA) te omzeilen. Aanvallers hebben methoden ontwikkeld waarbij phishing wordt gecombineerd met geautomatiseerde OTP-bots om zo gebruikers te misleiden en ongeautoriseerde toegang tot hun accounts te krijgen.

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, laat echter zien dat e-mails over kledingvoorschriften op de werkvloer inmiddels zijn uitgegroeid tot één van de meest voorkomende en verraderlijke onderwerpen in phishing-aanvallen.