Nederland ICT tevreden met aangepast wetsvoorstel meldplicht datalekken

Nederland ICT is tevreden met het vernieuwde wetsvoorstel inzake het melden van datalekken. Dit wetsvoorstel werd dinsdag 10 februari aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel geeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) de bevoegdheid boetes op te leggen die fors kunnen oplopen en stelt een meldplicht in voor datalekken die ernstige nadelige gevolgen kunnen hebben voor de bescherming van persoonsgegevens of inbreuken die leiden tot een aanzienlijke kans daarop

Het CBP mag volgens het wetsvoorstel voortaan boetes opleggen die kunnen oplopen tot 810.000 euro of 10% van de jaaromzet van een rechtspersoon indien sprake is van een ernstige privacyschending. Daarnaast worden bedrijven verplicht bij het CBP melding te maken van datalekken die de privacy van burgers ernstig in gevaar brengt. Ook moeten datalekken worden gemeld aan betrokkene(n) indien de inbreuk waarschijnlijk ongunstige gevolgen zal hebben voor diens persoonlijke levenssfeer.

Meer duidelijkheid

Nederland ICT stelt tevreden te zijn met de aanpassing van de reikwijdte van de meldplicht ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel. De aanpassing geeft meer duidelijkheid over wanneer een incident gemeld moet worden. Het huidige voorstel stelt dat er sprake moet zijn van ernstige nadelige gevolgen, wat onnodige meldingen bij het CBP moet voorkomen.

“Daarnaast is de protocolplicht in het wetsvoorstel aangescherpt, zodat deze pas loopt met de meldplicht. Verantwoordelijken hoeven alleen die lekken te administreren die ook gemeld moeten worden. Dit is een verlichting van administratieve lasten ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Het wetsvoorstel moet nu nog door de Eerste Kamer”, meldt Nederland ICT in een verklaring.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1