Nederlandse leger gaat vijftien hackers opleiden

hacker3

Het Nederlandse leger gaat hackers opleiden om aanvallen uit te voeren op vijandige computersystemen. Een vijftiental hackers worden opgeleid door het Nederlandse securitybedrijf Fox-IT. De opleiding moet dit jaar nog beginnen.

De Volkskrant meldt dat verschillende betrokkenen bij dit project het opleiden van de 'cybercommando's' heeft bevestigd. De nieuwe militairen zouden onderdeel moeten gaan uitmaken van een grotere cybermacht van ongeveer twee honderd soldaten. Deze cybersoldaten worden niet alleen in staat cyberaanvallen af te slaan, maar moeten deze ook zelf kunnen uitvoeren.

Computers van de vijand uitschakelen

'Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt', zegt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, tegenover De Volkskrant. 'Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.'

De cybersoldaten worden in periodes dat er geen missies zijn gestationeerd bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD). Dit is de militaire variant van de AIVD.

Geselecteerd uit eigen personeelsbestand

De vijftien hackers die worden opgeleid zijn geselecteerd uit het bestaande personeelsbestand van defensie. Een interne competitie heeft het vijftiental aangewezen als de meest geschikte kandidaten. Ook tientallen andere soldaten zouden cyber-gerelateerde functies gaan vervullen. Denk hierbij aan het adviseren van de legercommandant op dit gebied.

Lees ook
Cloudflare en Booz Allen Hamilton leveren Rapid Incident Response voor bedrijven die worden aangevallen

Cloudflare en Booz Allen Hamilton leveren Rapid Incident Response voor bedrijven die worden aangevallen

Cloudflare heeft een samenwerking bekendgemaakt met Booz Allen Hamilton, om bedrijven die worden aangevallen te ondersteunen door snelle Under Attack as a Service (UAaaS) te bieden met 30-dagen Rapid Response DDoS Mitigation

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Softwarebedrijf Ivanti heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor een ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (EPMM), dat vroeger bekend stond als MobileIron Core. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-35078, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 10. Dit houdt in dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. He1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.