'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

spionage

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen.

Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven. Angry Birds is overigens slechts een voorbeeld. De geheime diensten zouden een groot aantal apps afluisteren om informatie te bemachtigen over gebruikers.

Gebruikersprofielen

De NSA zou nauw samenwerken met de GCHQ om informatie die door apps over gebruikers wordt verzameld te onderscheppen en te combineren in een uitgebreid profiel. Hierdoor krijgen de geheime diensten allerlei informatie in handen over gebruikers. Zo zouden zij aan de informatie kunnen afleiden wat de seksuele voorkeur is van een gebruiker.

Apps zijn over het algemeen voorzien van advertenties. Advertentieplatformen verzamelen allerlei informatie over gebruikers om adverteerders te kunnen bedienen. Deze data is echter ook voor geheime diensten van grote waarde. De informatie wordt door de advertentieplatformen vanuit de apps naar eigen servers verstuurd. De NSA en GCHQ tappen deze verbinding af en krijgen hierdoor de verzamelde informatie in handen.

Meer over
Lees ook
Shadow-IT als ‘onzichtbaar’ gevaar

Shadow-IT als ‘onzichtbaar’ gevaar

Waarom zou je als gebruiker op IT moeten wachten als je met behulp van een emailadres en creditcard met één druk op de knop diverse tools binnen handbereik hebt om makkelijker en effectiever te werken? Software-as-a-Service-toepassingen zijn afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. En dat is niet zo vreemd. Toepassingen die in de1

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1