'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

spionage

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem.

The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen de naam 'Quantum' draagt. Het hacken van systemen via radiogolven vergt overigens wel enige voorbereiding. Een systeem moet eerst worden voorzien van een speciale zender die in staat is radiogolven te ontvangen en verzenden. Het bedrijf moet dus fysiek toegang hebben tot het systeem om deze zender aan te brengen. De eerdere onthulling dat de NSA pakketjes van IT-leveranciers onderschept om deze te voorzien van spionageapparatuur bewijst dat dit voor de NSA geen enkel probleem is.

Op afstand afluisteren

De maximale afstand tussen de offline machine met de zender en de ontvangende hardware van de NSA kan maximaal enkele kilometers zijn. Het ligt voor de hand dat deze data vervolgens via internet kan worden doorgezonden, waardoor de NSA niet fysiek in de buurt hoeft te zijn. Ongeveer 100.000 systemen wereldwijd zijn volgens de documenten die The New York Times heeft ingezien voorzien van de speciale zender. De techniek zou vooral worden toegepast om het Russische en Chinese leger af te kunnen luisteren. Ook Europese handelsorganisaties worden echter als doelwit genoemd. Verder zouden terroristische organisaties en Mexicaanse drugskartels geliefde doelwitten van de NSA zijn.

Het is niet de eerste keer dat offline systemen niet veilig blijken te zijn tegen hackers. Duitse onderzoekers bleken in december malware te hebben ontwikkeld die kleine hoeveelheden data via geluid kan versturen. De malware maakt hiervoor gebruik van de speakers en microfoon die standaard in de meeste computers aanwezig is. De geluiden zijn voor het menselijk oor onhoorbaar, wat betekent dat de aanval geruisloos kan plaatsvinden. Ook deze malware maakt het mogelijk offline systemen af te luisteren. Data kan immers vanaf een offline machine worden doorgespeeld naar een machine die wel met internet is verbonden.

Lees ook
Gesprek met Erik Wolthuis en Mark Rövekamp van Kyocera

Gesprek met Erik Wolthuis en Mark Rövekamp van Kyocera

Erik Wolthuis is Marketing en Product Manager bij Kyocera Document Solutions. Zijn collega Mark Rövekamp is Product Manager voor diensten en software en de privacy lead. Zij spraken over het belang van beveiligde printomgevingen en documentmanagement.

Euralarm waarschuwt voor risico's van ongecoördineerde uitschakeling van 2G/3G-netwerken

Euralarm waarschuwt voor risico's van ongecoördineerde uitschakeling van 2G/3G-netwerken

Naar aanleiding van de publicatie van de whitepaper van de Europese Commissie "How to master Europe's digital infrastructure" benadrukt Euralarm, een brancheorganisatie van de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie, de potentiële risico's en uitdagingen die gepaard gaan met een ongecoördineerde en voortijdige uitschakeling van 2G-1

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.