NSA kon telefoons van Nederlandse leger en diplomaten afluisteren

encryptie

De NSA is lange tijd in staat geweest NAVO-landen waaronder Nederland en ambassadeurs af te luisteren. Onder andere de Nederlandse overheid heeft namelijk gebruik gemaakt van Philips-telefoons die voorzien zijn van een encryptie. Deze encryptie is echter verzorgt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Britse geheime dienst GCHQ.

Dit meldt De Volkskrant op basis van een artikel dat binnenkort in De Groene Amsterdammer verschijnt. Het gaat om de spendextelefoons van Philips die door zowel het leger als diplomaten worden gebruikt. Aangezien de encryptie is ontwikkeld door de Amerikaanse en Britse geheime dienst ligt het voor de hand dat deze partijen in staat zijn de encryptie te kraken.

Afluisteren

De inlichtingendiensten hebben dan ook langere tijd de mogelijkheid gehad vertrouwelijke gesprekken af te luisteren. Het is niet bekend of de NSA en GCHQ ook daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt.

Philips stelt weinig keus te hebben gehad bij het selecteren van een encryptie. Het gebruik van de encryptie van de NSA en GCHQ zou een voorwaarde zijn geweest voor NAVO-landen om de spendextelefoons te gaan gebruiken. Een andere encryptie inzetten was dus eigenlijk geen optie.

 
Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.