NSA kon telefoons van Nederlandse leger en diplomaten afluisteren

encryptie

De NSA is lange tijd in staat geweest NAVO-landen waaronder Nederland en ambassadeurs af te luisteren. Onder andere de Nederlandse overheid heeft namelijk gebruik gemaakt van Philips-telefoons die voorzien zijn van een encryptie. Deze encryptie is echter verzorgt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Britse geheime dienst GCHQ.

Dit meldt De Volkskrant op basis van een artikel dat binnenkort in De Groene Amsterdammer verschijnt. Het gaat om de spendextelefoons van Philips die door zowel het leger als diplomaten worden gebruikt. Aangezien de encryptie is ontwikkeld door de Amerikaanse en Britse geheime dienst ligt het voor de hand dat deze partijen in staat zijn de encryptie te kraken.

Afluisteren

De inlichtingendiensten hebben dan ook langere tijd de mogelijkheid gehad vertrouwelijke gesprekken af te luisteren. Het is niet bekend of de NSA en GCHQ ook daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt.

Philips stelt weinig keus te hebben gehad bij het selecteren van een encryptie. Het gebruik van de encryptie van de NSA en GCHQ zou een voorwaarde zijn geweest voor NAVO-landen om de spendextelefoons te gaan gebruiken. Een andere encryptie inzetten was dus eigenlijk geen optie.

 
Lees ook
Kwart Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen

Kwart Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen

Het onderzoek ‘Cybersecurity Wakkerliggers’ geeft inzicht in wat IT-verantwoordelijken in zes verschillende branches ’s nachts wakker houdt. Onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg hiervoor in opdracht van KPN in totaal 456 IT-verantwoordelijken die werkzaam zijn in verschillende sectoren.

NTT DATA en Palo Alto Networks leveren AI-gedreven cloud-to-edge cybersecurity

NTT DATA en Palo Alto Networks leveren AI-gedreven cloud-to-edge cybersecurity

NTT DATA, kondigt een uitgebreid partnerschap aan met Palo Alto Networks, de toonaangevende leider op het gebied van cybersecurity, om wereldwijde ondernemingen te helpen hun digitale infrastructuren te beschermen tegen cyberbeveiligingsbedreigingen, variërend van de cloud tot in de verste digitale uithoek van bedrijfsomgevingen.

Vijf stappen die organsaties helpen tegen cybercriminelen die AI gebruiken

Vijf stappen die organsaties helpen tegen cybercriminelen die AI gebruiken

AI biedt de maatschappij verschillende voordelen, maar helaas gebruiken cybercriminelen deze nieuwe technologie ook. Ervaren en onervaren cybercriminelen gebruiken AI, denk aan het efficiënter verzamelen van gegevens. Ook worden large language modellen ingezet om phishingberichten te maken.