NSA kon telefoons van Nederlandse leger en diplomaten afluisteren

encryptie

De NSA is lange tijd in staat geweest NAVO-landen waaronder Nederland en ambassadeurs af te luisteren. Onder andere de Nederlandse overheid heeft namelijk gebruik gemaakt van Philips-telefoons die voorzien zijn van een encryptie. Deze encryptie is echter verzorgt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Britse geheime dienst GCHQ.

Dit meldt De Volkskrant op basis van een artikel dat binnenkort in De Groene Amsterdammer verschijnt. Het gaat om de spendextelefoons van Philips die door zowel het leger als diplomaten worden gebruikt. Aangezien de encryptie is ontwikkeld door de Amerikaanse en Britse geheime dienst ligt het voor de hand dat deze partijen in staat zijn de encryptie te kraken.

Afluisteren

De inlichtingendiensten hebben dan ook langere tijd de mogelijkheid gehad vertrouwelijke gesprekken af te luisteren. Het is niet bekend of de NSA en GCHQ ook daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt.

Philips stelt weinig keus te hebben gehad bij het selecteren van een encryptie. Het gebruik van de encryptie van de NSA en GCHQ zou een voorwaarde zijn geweest voor NAVO-landen om de spendextelefoons te gaan gebruiken. Een andere encryptie inzetten was dus eigenlijk geen optie.

 
Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA