Opsporingsinstanties plaatsten twee keer zoveel taps bij XS4ALL

spionage

Opsporingsinstanties blijken bij de telecomprovider XS4ALL aanzienlijk meer taps te hebben geplaatst. Veertig telefoontaps werden in 2013 bij XS4ALL geplaatst. Dit is bijna twee keer zoveel als in 2012.

Dit heeft XS4ALL zelf bekend gemaakt in het Transparantierapport 2013. De taps zijn geplaatst door allerlei verschillende overheidsdiensten, die door de telecomprovider als opsporingsinstanties worden gezien. Denk hierbij aan de Nederlandse politie, maar ook aan de FIOD. Hoeveel taps door inlichtingendiensten zoals de AIVD zijn geplaatst is niet bekend gemaakt.

Naast telefoontaps hebben opsporingsinstanties bij XS4ALL ook internettaps geplaatst, waarbij het dataverkeer van een verdachte wordt onderschept en opgeslagen. Daarnaast is ook het e-mailverkeer van een XS4ALL-klant afgeluisterd via de provider. Opsporingsinstanties kunnen niet alleen taps plaatsen, maar ook informatieverzoeken indienen bij providers om persoonlijke informatie van klanten te achterhalen. Dit soort verzoeken werden 68 keer door XS4ALL gehonoreerd.

Meer over
Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.