Phishingmails zijn steeds geloofwaardiger

phishing2

De kwaliteit van phishingmails wordt steeds beter. Steeds vaker zijn phishingmails voorzien van het logo van een bedrijf en zijn foutloos geformuleerd. In sommige gevallen wordt zelfs de naam van een bestaande medewerker van een bedrijf in de e-mail gebruikt. Dit maakt het steeds moeilijker phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme e-mailberichten.

"Eerder werden veel mails verstuurd zogenaamd vanuit financiële instellingen", zegt Rob van Bree van de Nationale Politie tegenover NOS. "Inmiddels gebeurt dat ook vanuit andere bedrijven."

Tonnen schade

Intrum Justitie is één van de bedrijven waarvan de naam en het logo door cybercriminelen in phishingmailtjes wordt misbruikt. Dit kost het bedrijf tonnen. "Op piekdagen moeten we vier of vijf extra mensen inhuren om de vele vragen die binnenkomen te beantwoorden. Daarnaast wordt onze goeie naam misbruikt. We hebben het hier over tonnen schade”, zegt Rick Terra, directeur van Intrum Justitia, tegenover de publieke omroep.

De naam en reputatie van bedrijven worden overigens niet alleen gebruikt voor phishing, maar ook voor de verspreiding van malware. Door zich voor te doen als een legitiem bedrijf proberen cybercriminelen nietsvermoedende gebruikers te overtuigen een bijlage te openen, waarna hun machine wordt besmet met malware.

‘Zorg dat je beveiliging op orde is’

De Nationale Politie stelt extra aandacht te besteden aan cybercrime, maar benadrukt dat ook burgers en bedrijven een belangrijke rol spelen in het voorkomen hiervan. De Nationale Politie adviseert altijd te zorgen dat de beveiliging op machines up-to-date is en nooit zo maar e-mails of bestanden te openen zonder eerst de herkomst te controleren.

Lees ook
KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, kondigt de nieuwe Microsoft Ribbon Phish Alert Button (PAB) aan. Deze functionaliteit voor Outlook is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft voor het verhogen van e-mailbeveiliging en het vereenvoudigen van het melden van phishing.

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky heeft een geavanceerde ontwikkeling van phishingtechnieken ontdekt die cybercriminelen gebruiken om twee-factor authenticatie (2FA) te omzeilen. Aanvallers hebben methoden ontwikkeld waarbij phishing wordt gecombineerd met geautomatiseerde OTP-bots om zo gebruikers te misleiden en ongeautoriseerde toegang tot hun accounts te krijgen.

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, laat echter zien dat e-mails over kledingvoorschriften op de werkvloer inmiddels zijn uitgegroeid tot één van de meest voorkomende en verraderlijke onderwerpen in phishing-aanvallen.