Politie rolt bende op die miljoen euro stal via phishing

handboeien-klein

De Nederlandse politie heeft vier mannen en een vrouw opgepakt voor oplichting en witwassen. De groep zou via phishing ongeveer een miljoen euro hebben gestolen van bankrekeningen van rekeninghouders. In een poging dit geld te witwassen werden van het geld auto’s gekocht, die vervolgens direct weer werden doorverkocht.

De politie meldt dat de criminelen phishingmailtjes verstuurden waarin rekenhouders werden gevraagd op een link te klikken en bankgegevens achter te laten. Aan de hand van deze gegevens werden slachtoffers met veel geld op hun rekening geselecteerd. Met deze slachtoffers werd contact opgenomen door een verdachte, die zich voordeed als bankmedewerker. Met het verhaal dat gegevens moesten worden geüpdatet werden rekeninghouders gevraagd inloggegevens te overhandigen.

Katvanger

De politie vermoedt dat tijdens zo’n telefoongesprek andere verdachten inlogden op de internetbankieromgeving van slachtoffers. Vanuit deze omgeving werden grote bedragen direct overgemaakt aan een autoverkoper, particulier of garagebedrijf. Op het moment van overboeking zou bij de autoverkoper al een ‘katvanger’ klaar hebben gestaan, die de auto meekreeg zodra het geld was ontvangen. Dit voertuig werd in veel gevallen direct weer doorverkocht, regelmatig voor verkoopprijzen die opvallend lager waren dan de aanschafprijzen.

De vijf verdachten zijn aangehouden tijdens huiszoekingen in Amsterdam en Hoogvliet. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen, waaronder computers, mobiele telefoons en USB-sticks. In één van de woningen zijn daarnaast ‘belinstructies’ aangetroffen voor contact met slachtoffers. De rechter-commissaris heeft donderdag 18 juni besloten dat de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten met 14 dagen wordt verlengd.

Lees ook
KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, kondigt de nieuwe Microsoft Ribbon Phish Alert Button (PAB) aan. Deze functionaliteit voor Outlook is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft voor het verhogen van e-mailbeveiliging en het vereenvoudigen van het melden van phishing.

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky heeft een geavanceerde ontwikkeling van phishingtechnieken ontdekt die cybercriminelen gebruiken om twee-factor authenticatie (2FA) te omzeilen. Aanvallers hebben methoden ontwikkeld waarbij phishing wordt gecombineerd met geautomatiseerde OTP-bots om zo gebruikers te misleiden en ongeautoriseerde toegang tot hun accounts te krijgen.

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, laat echter zien dat e-mails over kledingvoorschriften op de werkvloer inmiddels zijn uitgegroeid tot één van de meest voorkomende en verraderlijke onderwerpen in phishing-aanvallen.