Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

coinvault

De cybercriminelen achter de ransomware CoinVault zetten een nieuwe tactiek in om gebruikers te overtuigen losgeld te betalen. De ransomware versleutelt alle data van gebruikers, maar biedt slachtoffers de mogelijkheid één bestand gratis te ontsleutelen. Om toegang te krijgen tot de rest van de data moet echter betaald worden.

De werkwijze is ontdekt door beveiligingsbedrijf Webroot. De makers van CoinVault lijken met hun ‘gebaar’ slachtoffers te willen overtuigen dat zij ‘vertrouwd’ kunnen worden. Slachtoffers worden immers gevraagd losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. De data is in eerste instantie echter illegaal door de cybercriminelen versleuteld. Voor slachtoffers is er dus niet direct reden de cybercriminelen te vertrouwen de gegijzelde data na betaling daadwerkelijk vrij te geven.

De cybercriminelen achter CoinVault eisen 200 euro aan bitcoins van de slachtoffers. In ruil hiervoor beloven de cybercriminelen de gegijzelde data weer te ontsleutelen, zodat deze weer door gebruikers kan worden gebruikt. Het bedrag loopt overigens iedere dag op, waarmee de aanvallers slachtoffers proberen te stimuleren snel geld over te maken.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.