Ransomware Reveton breidt activiteiten uit van gijzeling naar diefstal

Reveton is een vorm van ransomware die ook wel bekend staat als het 'politievirus'. De malware heeft een update gekregen waardoor deze niet langer alleen computers in gijzeling neemt, maar ook wachtwoorden en bankgegevens probeert te stelen.

De ransomware stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan en claimt eigendom te zijn van een politiekorps. Dit korps zou de PC van het slachtoffer hebben vergrendeld. Door een boete te betalen kunnen slachtoffers hun PC weer ontgrendelen. In werkelijkheid hebben politiekorpsen echter niets met de malware te maken. Aan deze werkwijze heeft de malware dan ook zijn naam politievirus te danken.

Update met nieuwe mogelijkheden

Avast waarschuwt dat Reveton van zijn makers een update heeft gekregen die de mogelijkheden van de ransomware flink uitbreidt. De ransomware nam voorheen alleen computers in gijzeling, maar probeert nu ook actief inloggegevens te stelen. Het gaat hierbij om inloggegevens die worden buitgemaakt via onder andere webbrowsers, e-mailclients, instant messagingsoftware en FTP-clients.

Daarnaast zou de malware zich ook richten op klanten van 17 verschillende Duitse banken, waarvan Reveton inloggegevens voor internetbankieren probeert buit te maken. Een andere module is juist gericht op het stelen van wachtwoorden voor wallets voor digitale valuta als bitcoins en litecoins.

'Wijzig alle wachtwoorden'

Avast adviseert klanten die door Reveton worden getroffen voortaan extra maatregelen te nemen om hun online veiligheid te vergroten. Het verwijderen van de malware is door de nieuwe mogelijkheden van de ransomware niet langer voldoende. Slachtoffers zouden daarnaast zodra de ransomware is verwijderd al hun online wachtwoorden moeten veranderen, aangezien deze in handen kunnen zijn gevallen van cybercriminelen.

 
Lees ook
Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare heeft zijn State of Application Security 2024 Report uitgebracht. Inzichten uit dit rapport onthullen dat beveiligingsteams moeite hebben om zich te wapenen tegen de risico's die worden veroorzaakt door de mate waarin organisaties afhankelijk zijn van moderne applicaties

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.