Ransomware Reveton breidt activiteiten uit van gijzeling naar diefstal

Reveton is een vorm van ransomware die ook wel bekend staat als het 'politievirus'. De malware heeft een update gekregen waardoor deze niet langer alleen computers in gijzeling neemt, maar ook wachtwoorden en bankgegevens probeert te stelen.

De ransomware stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan en claimt eigendom te zijn van een politiekorps. Dit korps zou de PC van het slachtoffer hebben vergrendeld. Door een boete te betalen kunnen slachtoffers hun PC weer ontgrendelen. In werkelijkheid hebben politiekorpsen echter niets met de malware te maken. Aan deze werkwijze heeft de malware dan ook zijn naam politievirus te danken.

Update met nieuwe mogelijkheden

Avast waarschuwt dat Reveton van zijn makers een update heeft gekregen die de mogelijkheden van de ransomware flink uitbreidt. De ransomware nam voorheen alleen computers in gijzeling, maar probeert nu ook actief inloggegevens te stelen. Het gaat hierbij om inloggegevens die worden buitgemaakt via onder andere webbrowsers, e-mailclients, instant messagingsoftware en FTP-clients.

Daarnaast zou de malware zich ook richten op klanten van 17 verschillende Duitse banken, waarvan Reveton inloggegevens voor internetbankieren probeert buit te maken. Een andere module is juist gericht op het stelen van wachtwoorden voor wallets voor digitale valuta als bitcoins en litecoins.

'Wijzig alle wachtwoorden'

Avast adviseert klanten die door Reveton worden getroffen voortaan extra maatregelen te nemen om hun online veiligheid te vergroten. Het verwijderen van de malware is door de nieuwe mogelijkheden van de ransomware niet langer voldoende. Slachtoffers zouden daarnaast zodra de ransomware is verwijderd al hun online wachtwoorden moeten veranderen, aangezien deze in handen kunnen zijn gevallen van cybercriminelen.

 
Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.