Snapchat: 'Hack vond plaats bij server van derde partij'

snapchatlogo

Honderdduizenden privéfoto's van Snapchat-gebruikers zijn afgelopen week uitgelekt. Hackers zouden een server van  een app van een derde partij hebben gehackt en de foto's hebben buitgemaakt. Snapchat laat in een verklaring weten gebruikers in zijn voorwaarden ten strengste af te wijzen dit soort apps te gebruiken.

Het lek is afgelopen vrijdag bekend gemaakte door de Noorse krant Dagbladet. Hackers zouden hebben toegeslagen bij een derde partij. Over de hack heerst veel onduidelijkheid. Zo is onduidelijk bij welke third-party app de hackers precies hebben toegeslagen. Zowel de dienst Snapsave als Snapsaved worden genoemd. Hackers zouden op een gesloten forum bezig zijn de uitgelekte foto's te koppelen aan de identiteit van getoonde mensen. De hackers willen de database met gestolen foto's doorzoekbaar maken, zodat andere snel foto's van specifieke gebruikers kunnen terugvinden. Vooral foto's van Deense en Noorse gebruikers zouden zijn uitgelekt.

Snapchat

Snapchat is een app waarmee gebruikers een foto naar andere kunnen sturen. Deze foto wordt eenmalig getoond en daarna automatisch verwijderd. Veel gebruikers wanen zich hierdoor veilige en sturen zeer persoonlijke foto's naar andere. Via apps van derde zoals Snapsave is het echter wel mogelijk Snapchat-foto's op te slaan. De database waarin Snapsave deze foto's opslaat is gehackt.

"We kunnen bevestigen dat de servers van Snapchat nooit zijn gekraakt en wij dus niet de bron zijn geweest van dit datalek. Snapchatters die slachtoffer zijn geworden maakte gebruik van third-party apps om Snaps te versturen en ontvangen. Deze werkwijze verbieden wij ten strengste in onze voorwaarden, aangezien de veiligheid van gebruikers hierdoor in het geding komt. We monitoren de App Store en Google Play nauwkeurig om illegale third-party apps op te sporen en hebben veel van deze apps inmiddels succesvol laten verwijderen", meldt Snapchat in een verklaring aan Engadget.

Lees ook
Fortinet breidt OT Security Platform uit met mogelijkheden tot beveiliging bedrijfskritische infrastructuren

Fortinet breidt OT Security Platform uit met mogelijkheden tot beveiliging bedrijfskritische infrastructuren

Fortinet heeft zijn  Fortinet OT Security Platform uitgebreid met aanvullende mogelijkheden die bedrijfskritische infrastructuren en industriële omgevingen tegen nieuwe cyberbedreigingen beschermen. Voorbeelden zijn diepgaander inzicht in OT-specifieke cyberbedreigingen met de FortiGuard OT Security Service, nieuwe versterkte 5G- en segmentatieopl1

EU-commissie selecteert WE BUILD voor grootschalige European Digital Identity Wallet pilot

EU-commissie selecteert WE BUILD voor grootschalige European Digital Identity Wallet pilot

Signicat, de pan-Europese leverancier van digitale identiteitsoplossingen, kondigt haar deelname aan het WE BUILD-consortium aan (Wallet Ecosystem for Business & Payment Use cases, Identification, Legal person representation, and Data sharing). Dit initiatief is door de Europese Commissie geselecteerd

Fortinet transformeert FortiAnalyzer tot een direct inzetbaar en AI ondersteund SecOps-platform

Fortinet transformeert FortiAnalyzer tot een direct inzetbaar en AI ondersteund SecOps-platform

. Fortinet blijft zijn FortiAnalyzer-platform uitbreiden met geavanceerde AI-functionaliteit en automatiseringsmogelijkheden. Organisaties kunnen daarmee de detectie en analyse van cyberbedreigingen en incidentrespons sneller en efficiënter laten verlopen zonder een complex samenspel van beveiligingstools te hoeven beheren.