Stichting van uitgevers lekt persoonlijke informatie van kinderen

hacker2

De persoonlijke gegevens van Nederlandse kinderen zijn wekenlang beschikbaar geweest voor kwaadwillenden. Een server van Basispoort, een stichting van vier educatieve uitgevers en drie leveranciers van schoolartikelen, bevatte een lek waar het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) al in oktober voor waarschuwde.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de beveiliging op de korrel nam na een tip van een ICT-expert. Het lek is inmiddels gedicht, waardoor de persoonlijke informatie van kinderen niet langer toegankelijk is voor onbevoegden. Basispoort zou al langere tijd op de hoogte zijn geweest van het probleem, maar het gat pas na 6 weken hebben gedicht.

Concurrent verhielp probleem sneller

Het is niet bekend waarom Basispoort zo lang nodig had om het probleem te verhelpen. RTL Nieuws meldt dat KennisnetFederatie, een vergelijkbaar platform van de overheid, het beveiligingslek na de melding van het NCSC in oktober binnen 24 uur te hebben verholpen.

Ondanks de beveiligingsproblemen zijn er geen aanwijzingen dat kwaadwillenden daadwerkelijk misbruik hebben gemaakt van de gaten in het systeem. Basispoort stelt geen ‘ongeoorloofd gebruik’ te hebben geconstateerd.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1