Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

hacker

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'.

De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installaties aan en wist deze niet alleen te ontregelen, maar in sommige gevallen zelfs deels te vernietigen. Stuxnet was dusdanig geavanceerd dat verschillende beveiligingsonderzoekers stelde dat de malware is geschreven met behulp van mensen die kennis hebben van de nucleaire installaties die in Iran worden gebruikt.

Cyberspionage

De supermalware The Mask is volgens Kaspersky Labs echter nog geavanceerder. De malware zou vooral worden gebruikt voor cyberspionage, al is niet bekend op wie deze spionageactiviteiten gericht zijn. De malware zou al sinds 2007 actief zijn, maar nu pas ontdekt zijn. The Mask wordt dan ook nauwelijks gedetecteerd door beveiligingsoplossing.

Kaspersky laat niet veel los over de malware, maar meldt wel dat deze geschikt is voor zowel Windows, Mac als Linux. The Mask zou daarnaast bestaan uit zowel een boot- als rootkit. Een bootkit nestelt zich in de Master Boot Record van een machine en zorgt ervoor dat de malware al wordt geladen voordat het besturingssysteem actief is. Dit maakt het zeer moeilijk de malware te verwijderen. Een rootkit is een verzameling softwaretools die hackers gebruiken zodra zij een computersysteem zijn binnengedrongen.

Actief in 27 landen

De malware zou op dit moment in 27 landen hebben toegeslagen. Kaspersky noemt ook de moedertaal van de cybercriminelen achter de malware opvallend. Deze moedertaal zou namelijk niet vaak voorkomen onder malwarefabrikanten. Kaspersky maakt volgende week tijdens de jaarlijks Security Analyst Summit meer details over The Mask bekend.

Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1