Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

hacker

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'.

De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installaties aan en wist deze niet alleen te ontregelen, maar in sommige gevallen zelfs deels te vernietigen. Stuxnet was dusdanig geavanceerd dat verschillende beveiligingsonderzoekers stelde dat de malware is geschreven met behulp van mensen die kennis hebben van de nucleaire installaties die in Iran worden gebruikt.

Cyberspionage

De supermalware The Mask is volgens Kaspersky Labs echter nog geavanceerder. De malware zou vooral worden gebruikt voor cyberspionage, al is niet bekend op wie deze spionageactiviteiten gericht zijn. De malware zou al sinds 2007 actief zijn, maar nu pas ontdekt zijn. The Mask wordt dan ook nauwelijks gedetecteerd door beveiligingsoplossing.

Kaspersky laat niet veel los over de malware, maar meldt wel dat deze geschikt is voor zowel Windows, Mac als Linux. The Mask zou daarnaast bestaan uit zowel een boot- als rootkit. Een bootkit nestelt zich in de Master Boot Record van een machine en zorgt ervoor dat de malware al wordt geladen voordat het besturingssysteem actief is. Dit maakt het zeer moeilijk de malware te verwijderen. Een rootkit is een verzameling softwaretools die hackers gebruiken zodra zij een computersysteem zijn binnengedrongen.

Actief in 27 landen

De malware zou op dit moment in 27 landen hebben toegeslagen. Kaspersky noemt ook de moedertaal van de cybercriminelen achter de malware opvallend. Deze moedertaal zou namelijk niet vaak voorkomen onder malwarefabrikanten. Kaspersky maakt volgende week tijdens de jaarlijks Security Analyst Summit meer details over The Mask bekend.

Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.