SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert een nieuwe beveiligde 'personalcloudstorage-dienst'. SURFdrive is speciaal op verzoek van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de 2 SURF-organisaties SURFnet en SURFsara.

Het aantal online tools die binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein worden gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Hier speelt SURF met SURFdrive op in.

Bestanden delen

SURFdrive is een personalstorage-dienst ontwikkeld voor medewerkers, onderzoekers en studenten binnen het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Gebruikers krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig en doelmatig binnen een community cloud en met een grote opslagruimte. Omdat nagenoeg alle Nederlandse universiteiten meedoen, kunnen de gegevens veilig binnen de sector, maar desgewenst ook met gastgebruikers gedeeld worden.

Universiteit Leiden maakt als eerste gebruik van deze nieuwe dienst. Later dit jaar wordt de dienst uitgerold bij nagenoeg alle universiteiten in Nederland. SURFdrive is de eerste dienst die beschikbaar komt in de SURF community cloud. De data wordt veilig opgeslagen binnen de grenzen van Nederland.

Windows, Apple, Linux, iOS en Android

De SURFdrive-dienst is te gebruiken op Windows-, Apple- en Linux-machines. Ook is een gratis app beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones en -tablets. Gebruikers loggen in met hun eigen instellingsaccount via SURFconext en krijgen zo eenvoudig toegang tot de dienst. Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte tot zijn beschikking.

Beveiliging voort bij SURFdrive de boventoon. Gebruikers blijven ten allen tijde eigenaar van hun eigen data. SURF verstrekt daarnaast geen informatie aan derden over gebruikers.

 
Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.