SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert een nieuwe beveiligde 'personalcloudstorage-dienst'. SURFdrive is speciaal op verzoek van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de 2 SURF-organisaties SURFnet en SURFsara.

Het aantal online tools die binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein worden gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Hier speelt SURF met SURFdrive op in.

Bestanden delen

SURFdrive is een personalstorage-dienst ontwikkeld voor medewerkers, onderzoekers en studenten binnen het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Gebruikers krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig en doelmatig binnen een community cloud en met een grote opslagruimte. Omdat nagenoeg alle Nederlandse universiteiten meedoen, kunnen de gegevens veilig binnen de sector, maar desgewenst ook met gastgebruikers gedeeld worden.

Universiteit Leiden maakt als eerste gebruik van deze nieuwe dienst. Later dit jaar wordt de dienst uitgerold bij nagenoeg alle universiteiten in Nederland. SURFdrive is de eerste dienst die beschikbaar komt in de SURF community cloud. De data wordt veilig opgeslagen binnen de grenzen van Nederland.

Windows, Apple, Linux, iOS en Android

De SURFdrive-dienst is te gebruiken op Windows-, Apple- en Linux-machines. Ook is een gratis app beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones en -tablets. Gebruikers loggen in met hun eigen instellingsaccount via SURFconext en krijgen zo eenvoudig toegang tot de dienst. Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte tot zijn beschikking.

Beveiliging voort bij SURFdrive de boventoon. Gebruikers blijven ten allen tijde eigenaar van hun eigen data. SURF verstrekt daarnaast geen informatie aan derden over gebruikers.

 
Lees ook
Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM