'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

telefoongesprek

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet.

Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de Noorse krant Aftenposten. Het protocol is ontworpen door verschillende Europese providers, waaronder toenmalige PTT. Ook Franse, Britse en Noorse telecomproviders waren bij het ontwerpproces betrokken. De providers wilden in eerste instantie gebruik maken van de 128-bits encryptie. De Britse geheime dienst GCHQ voorzag echter problemen en trok aan de bel.

'Kies voor een zwakkere encryptie'

GCHQ zou hebben aangegeven gesprekken via gsm ten allen tijde te willen kunnen afluisteren. De 128-bits encryptie zou dit nagenoeg onmogelijk hebben gemaakt. De inlichtingendienst heeft de telecomproviders daarom onder druk gezet en verzocht te kiezen voor een zwakkere encryptie.

De inlichtingendienst drongen bij telecomproviders aan te kiezen voor een 48bits encryptie. Dit hebben de partijen uiteindelijk geweigerd, maar zij hebben wel afgezien van de aanzienlijk sterkere 128-bits encryptie. Het gsm-protocol is uiteindelijk voorzien van een 54-bits encryptie. Dit is een encryptie die GCHQ kan kraken, wat betekent dat zij dus zonder problemen gsm-gesprekken konden afluisteren.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1