Google helpt nieuwswebsites DDoS-aanvallen af te slaan

Google maakt Project Shield, een dienst die websites beschermd tegen Distributed Denial of Service aanvallen (DDoS aanvallen), beschikbaar voor grote nieuwssites. Zij kunnen net als kleinere nieuwssites voortaan gratis gebruik maken van het project om hun website tegen DDoS aanvallen te verdedigen.

Dit maakt Google bekend in een blogpost. Wie gebruik maakt van Project Shield leidt zijn dataverkeer via de domeinnaamservers van Google. Hier wordt aanvalsverkeer uit het dataverkeer van de sites gefilterd, waarna de schone data wordt teruggestuurd naar de nieuwssites. DDoS aanvallen worden hierdoor afgeslagen.

Data wordt niet voor advertentiedoeleinden gebruikt

Google stelt het dataverkeer dat via zijn servers wordt geleid door Project Shield gebruikers uitsluitend te gebruiken om cyberaanvallen te kunnen analyseren. Het dataverkeer zal niet worden gebruikt voor advertentiedoeleinden. Ook belooft Google het verkeer na twee weken te verwijderen van zijn servers. De dienst is beschikbaar voor iedere websites die zijn nieuws in Google Nieuws presenteert.

Google kondigt ook het ’Accelerated Mobile Pages Project’ (AMP Project). Mobiele pagina’s die AMP ondersteunen kunnen volgens Google tot vier keer sneller worden geladen dan pagina’s die dit niet ondersteunen. Dit is mogelijk door de omvang van websites, inclusief video’s, afbeeldingen en andere content, aanzienlijk terug te dringen. Ook het dataverbruik van gebruikers is hierdoor lager. Pagina’s die AMP ondersteunen zijn herkenbaar aan een groene bliksemschicht.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.