Tool helpt slachtoffers van Cerber ransomware data te ontsleutelen

malware

Het beveiligingsbedrijf Check Point stelt een tool beschikbaar waarmee slachtoffers van de Cerber ransomware hun gegijzelde data kosteloos kunnen ontsleutelen. De decryptietool is geschikt voor versie 1 en 2 van de ransomware.

Onderzoekers van Check Point hebben de infrastructuur van de Cerber ransomware in kaart gebracht. Deze ransomware is breed verspreid door zijn aanwezigheid in verschillende exploit kits. De FBI schat de omzet van 290 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2016. Door het Command & Control verkeer van de ransomware te analyseren hebben de onderzoekers in 161 verschillende actieve ransomware campagnes ontdekt waarin gebruik wordt gemaakt van Cerber. Alleen in de maand juli zijn al ruim 150.000 gebruikers uit 201 landen wereldwijd slachtoffer geworden van de ransomware.

Geldstromen

In de analyse is ook gekeken naar de geldstromen van slachtoffers naar de makers van Cerber. De onderzoekers stellen dat het nagenoeg onmogelijk is individuele transacties te traceren door de werkwijze die de aanvallers hanteren. Zo wordt door ieder slachtoffer van Cerber een unieke bitcoin wallet aangemaakt waarnaar het slachtoffer het losgeld moet overschrijven. Om de route die dit losgeld, doorgaans 1 bitcoin, vervolgens aflegt te maskeren wordt gebruik gemaakt van een zogeheten ‘mixing service’. Deze dienst leidt transacties via tienduizenden bitcoins en mixt de transacties met andere transacties, waardoor het volgen van een individuele transactie nagenoeg onmogelijk is.

Door de data van de C&C servers te monitoren zijn de onderzoekers er echter wel in geslaagd de omzet die de 161 geïdentificeerde actieve campagnes de ransomwaremakers opleveren in beeld te brengen. In de maand juli zouden deze ransomwarecampagnes een omzet van 195.000 dollar hebben gegenereerd. Van dit bedrag is ongeveer 78.000 dollar terecht gekomen bij de ontwikkelaar van Cerber, terwijl het overige geld is verdeeld over partners die betrokken zijn bij de aanvallen.

Meer informatie

Meer informatie over Cerber, de werkwijze van de cybercriminelen achter Cerber en de decryptietool van Check Point is hier te vinden.

Lees ook
NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.