Belgisch OM eist 48.000 euro van Skype voor weigeren medewerking in onderzoek

euros

Het Belgische openbaar ministerie (OM) eist 48.000 euro van Skype aangezien het bedrijf medewerking zou hebben geweigerd in een onderzoek naar een aantal Armeense criminelen. Skype stelt juist wel meegewerkt te hebben, maar technisch niet in staat te zijn aan het verzoek van het Belgische parket te voldoen.

Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het Mechelse parket doet onderzoek naar twee mogelijk criminelen en wil hierbij toegang tot de gesprekken tussen deze twee verdachten. In september 2012 werd Skype daarom verzocht gegevens te verstrekken over deze gesprekken. Skype gaf hier deels gehoor aan en leverde informatie over e-mailaddressen, de geschiedenis van gebruikers, accountsgegevens en IP-adressen. Skype gaf echter geen informatie over de inhoud van de gesprekken.

Technische beperkingen

Het Belgische OM stelt nu dat Skype hiermee de Belgische telecomwet overtreedt, aangezien het weigert volledig mee te werken aan het onderzoek. Skype stelt juist wel mee te werken, maar technisch niet in staat te zijn het OM toegang te geven tot de inhoud van de gesprekken van de verdachten. Daarnaast stelt het bedrijf niet gebonden te zijn aan de Belgische wet, aangezien het hoofdkantoor van Skype in Luxemburg is gevestigd.

Daarnaast claimt Skype dat het Belgische OM informatie uit het dossier heeft gehouden. Het OM stelt juist dat dit informatie betreft die niet relevant is voor het onderzoek. Daarnaast claimt Skype dat het OM heeft geknoeid met een datum, waardoor nu een vals stuk in het dossier zou zitten.

Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.