Amerikaans ziekenhuis betaalt 17.000 dollar na infectie met ransomware

rp_dollars.png

Het Hollywood Presbyterian Medical Center (HPMC) in het Amerikaanse Los Angeles heeft 17.000 dollar losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot data en systemen die was gegijzeld door cybercriminelen. De systemen van het ziekenhuis zijn inmiddels weer operationeel.

Dit meldt het ziekenhuis in een verklaring op haar website. Eerder kwamen berichten naar buiten dat cybercriminelen 9.000 bitcoins losgeld vroegen, wat neerkomt op een bedrag van 3,4 miljoen dollar. Het HPMC stelt dat deze berichtgeving niet klopt. De cybercriminelen zouden een bedrag van 40 bitcoins als losgeld hebben geëist, wat neer komt op 17.000 dollar.

Problemen zo snel mogelijk oplossen

Het ziekenhuis stelt dat de problemen het snelst konden worden opgelost door het geëiste bedrag te betalen en de decryptiesleutel in handen te krijgen. Aangezien het zo snel mogelijk beëindigen van de digitale gijzeling voor het ziekenhuis de hoogste prioriteit had is het ziekenhuis tot betaling overgegaan.

Het is overigens de vraag wat het besluit van het ziekenhuis voor gevolgen heeft. Andere cybercriminelen kunnen het feit dat het ziekenhuis heeft betaald als motivatie zien om vergelijkbare acties op te zetten en ook kritieke data van bedrijven of ziekenhuizen in gijzeling te nemen. De zaak wordt onderzocht door de Amerikaanse FBI en de politie van Los Angeles.

Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1