Autoriteit Persoonsgegevens trekt dwangsom voor Facebook in

privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen bekend als het College bescherming persoonsgegevens, heeft de eerder aan Facebook opgelegde last onder dwangsom herroepen. Het Amerikaanse bedrijf heeft de belangrijkste vragen van de Autoriteit Persoonsgegevens over haar privacybeleid beantwoord, waarmee de waakhond geen noodzaak meer ziet de dwangsom te handhaven.

Eind 2014 startte de privacywaakhond een onderzoek naar de privacyvoorwaarden van Facebook. Aanleiding hiervoor was de introductie van nieuwe privacyvoorwaarden, die uiteindelijk op 30 januari 2015 in werking zijn getreden. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg Facebook om informatie om dit privacybeleid aan de Wet bescherming persoonsgegevens te kunnen toetsen.

Dwangsom

Deze informatie weigerde Facebook echter te overhandigen. Het Amerikaanse bedrijf stelde de bevoegdheid van de Autoriteit Persoonsgegevens over Facebook en de toepasselijkheid van de Wbp op de verwerking van persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers door Facebook niet te erkennen. De privacywaakhond legde Facebook daarom een dwangsom op om de informatie alsnog boven tafel te krijgen.

Facebook gaf in mei al aan alsnog meer informatie te willen verstrekken. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot hierop de dwangsom tijdelijk te schorsen. Het bedrijf heeft inmiddels de belangrijkste vragen van de Autoriteit Persoonsgegevens over het privacybeleid beantwoord. De waakhond stelt hierdoor geen aanleiding meer te zien om de last onder dwangsom te handhaven, en schrapt daarom de dwangsom definitief.

Lees ook
Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie