Autoriteit Persoonsgegevens trekt dwangsom voor Facebook in

privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen bekend als het College bescherming persoonsgegevens, heeft de eerder aan Facebook opgelegde last onder dwangsom herroepen. Het Amerikaanse bedrijf heeft de belangrijkste vragen van de Autoriteit Persoonsgegevens over haar privacybeleid beantwoord, waarmee de waakhond geen noodzaak meer ziet de dwangsom te handhaven.

Eind 2014 startte de privacywaakhond een onderzoek naar de privacyvoorwaarden van Facebook. Aanleiding hiervoor was de introductie van nieuwe privacyvoorwaarden, die uiteindelijk op 30 januari 2015 in werking zijn getreden. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg Facebook om informatie om dit privacybeleid aan de Wet bescherming persoonsgegevens te kunnen toetsen.

Dwangsom

Deze informatie weigerde Facebook echter te overhandigen. Het Amerikaanse bedrijf stelde de bevoegdheid van de Autoriteit Persoonsgegevens over Facebook en de toepasselijkheid van de Wbp op de verwerking van persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers door Facebook niet te erkennen. De privacywaakhond legde Facebook daarom een dwangsom op om de informatie alsnog boven tafel te krijgen.

Facebook gaf in mei al aan alsnog meer informatie te willen verstrekken. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot hierop de dwangsom tijdelijk te schorsen. Het bedrijf heeft inmiddels de belangrijkste vragen van de Autoriteit Persoonsgegevens over het privacybeleid beantwoord. De waakhond stelt hierdoor geen aanleiding meer te zien om de last onder dwangsom te handhaven, en schrapt daarom de dwangsom definitief.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701