Bedrijven negeren advies overheid over IT-beveiliging

Bijna de helft van de Nederlandse organisaties geeft te weinig uit aan IT-security, vinden de IT-professionals die bij die organisaties werken. Initiatieven van de overheid om de IT-beveiliging aan te scherpen, lijken te mislukken. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, platform voor IT-professionals.

AG Connect 44 procent van de IT-professionals die deelnamen aan het AG Connect-onderzoek ‘De Staat van de IT-beveiliging’ is van mening dat zijn of haar organisatie te weinig geld uitgeeft aan IT-beveiliging. In onze van IT-netwerken aan elkaar geknoopte wereld is 44 procent een angstaanjagend percentage. Hacks kunnen immers voor ernstige ontwrichting van de bedrijfsvoering leiden. De ransomware-aanval bewees dat onlangs, toen slecht beveiligde bedrijven een gevaar werden voor hun zakenpartners.

De Cyber Security Raad adviseerde vorig jaar al om de uitgaven aan IT-beveiliging op te schroeven naar 10 procent van het IT-budget. Driekwart van de respondenten vindt dit een zinnig advies. Maar bij bijna 80 procent van respondenten die weten welk deel van het budget aan beveiliging is toegewezen, ligt dit percentage beneden die 10 procent. Bij 5 van die 8 ligt het percentage zelfs beneden de 5 procent.

De meeste respondenten verwachten dat de organisatie waar zij werken meer geld gaat besteden aan IT-beveiliging. Maar 46 procent meldt dat het budget naar verwachting niet verhoogd wordt.

Opmerkelijk is dat initiatieven van de overheid die een stimulans willen geven aan IT- beveiliging, de doelgroep niet bereiken of met schouderophalen ontvangen worden. Het eerdergenoemde advies van de Cyber Security Raad om 10 procent van het IT-budget voor IT-beveiliging te reserveren, is bij bijna twee derde van de respondenten geen onderwerp van gesprek geweest binnen de organisatie.

Driekwart van de respondenten zegt de Veilige E-mail Coalitie niet te kennen. Dit initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Forum Standaardisatie, PostNL, KPN, Betaalvereniging Nederland, DDMA, Thuiswinkel.org en VNO-NCW ijvert voor een betere bescherming van internet en e-mail. Van de respondenten die deze coalitie wel kennen, heeft 82 procent de door de coalitie geadviseerde maatregelen nog niet genomen. Meer dan de helft van die 82 procent gaat dat ook niet voor 2020 doen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Trend Micro: Nederland in top 3 landen hosting malafide URL’s

Onderzoek Trend Micro: Nederland in top 3 landen hosting malafide URL’s

Nederland is populair als het gaat om het hosten van malafide URL’s en staat daarmee op een gedeelde tweede plek met onder andere China en Rusland. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, naar cybercrime in het tweede kwartaal van 2014. Het onderzoeksrapport “Turning the Tables on Cyber Attacks”1

Gevaar Bring Your Own Cloud is niet op vakantie

Fortinet, wereldwijd marktleider op het gebied van high-performance netwerkbeveiliging, ziet een toename van het gebruik van privé clouddiensten voor het bewaren van zakelijke gegevens. Nu werknemers massaal op vakantie gaan en hun smartphone met een Cloud-app meenemen, wordt het gevaar van Bring Your Own Cloud niet minder urgent. Integendeel. Uit onderzoek dat Fortinet wereldwijd liet uitvoeren, werden 3.200 professionals tussen de 21 en 32 jaar in 20 landen ondervraagd. De overgrote meerderheid van hen (89%) heeft een persoonlijke account bij ten minste één online opslagdienst. Meer dan tw1

375 miljoen klantdatabestanden geschaad in eerste helft 2014

375 miljoen klantdatabestanden geschaad in eerste helft 2014

SafeNet presenteert de opvallendste resultaten van zijn SafeNet Breach Level Index (BLI) voor het tweede kwartaal van 2014. Tussen april en juni van dit jaar waren er in totaal 237 datalekken die wereldwijd meer dan 175 miljoen klantbestanden met persoonlijke en financiële informatie schaadden. Voor de eerste helft van 2014 komt dat wereldwijd nee1