Bedrijven negeren advies overheid over IT-beveiliging

Bijna de helft van de Nederlandse organisaties geeft te weinig uit aan IT-security, vinden de IT-professionals die bij die organisaties werken. Initiatieven van de overheid om de IT-beveiliging aan te scherpen, lijken te mislukken. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, platform voor IT-professionals.

AG Connect 44 procent van de IT-professionals die deelnamen aan het AG Connect-onderzoek ‘De Staat van de IT-beveiliging’ is van mening dat zijn of haar organisatie te weinig geld uitgeeft aan IT-beveiliging. In onze van IT-netwerken aan elkaar geknoopte wereld is 44 procent een angstaanjagend percentage. Hacks kunnen immers voor ernstige ontwrichting van de bedrijfsvoering leiden. De ransomware-aanval bewees dat onlangs, toen slecht beveiligde bedrijven een gevaar werden voor hun zakenpartners.

De Cyber Security Raad adviseerde vorig jaar al om de uitgaven aan IT-beveiliging op te schroeven naar 10 procent van het IT-budget. Driekwart van de respondenten vindt dit een zinnig advies. Maar bij bijna 80 procent van respondenten die weten welk deel van het budget aan beveiliging is toegewezen, ligt dit percentage beneden die 10 procent. Bij 5 van die 8 ligt het percentage zelfs beneden de 5 procent.

De meeste respondenten verwachten dat de organisatie waar zij werken meer geld gaat besteden aan IT-beveiliging. Maar 46 procent meldt dat het budget naar verwachting niet verhoogd wordt.

Opmerkelijk is dat initiatieven van de overheid die een stimulans willen geven aan IT- beveiliging, de doelgroep niet bereiken of met schouderophalen ontvangen worden. Het eerdergenoemde advies van de Cyber Security Raad om 10 procent van het IT-budget voor IT-beveiliging te reserveren, is bij bijna twee derde van de respondenten geen onderwerp van gesprek geweest binnen de organisatie.

Driekwart van de respondenten zegt de Veilige E-mail Coalitie niet te kennen. Dit initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Forum Standaardisatie, PostNL, KPN, Betaalvereniging Nederland, DDMA, Thuiswinkel.org en VNO-NCW ijvert voor een betere bescherming van internet en e-mail. Van de respondenten die deze coalitie wel kennen, heeft 82 procent de door de coalitie geadviseerde maatregelen nog niet genomen. Meer dan de helft van die 82 procent gaat dat ook niet voor 2020 doen.

Meer over
Lees ook
Helft van de bedrijven wil extra te investeren in de beveiliging van financiële transacties en gegevens

Helft van de bedrijven wil extra te investeren in de beveiliging van financiële transacties en gegevens

De helft van alle bedrijven erkent de noodzaak speciale software in te zetten om financiële transacties te beschermen. 53% van de bedrijven wereldwijd is bereid in dergelijke oplossingen te investeren. Onder Nederlandse bedrijven ligt deze bereidheid op 46%. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International. 34% van1

Ziggo: 'Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico's van internet'

Ziggo: 'Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico's van internet'

Bijna 90% van de Nederlandse huishoudens beschermt computers tegen virussen en malware. Tegelijkertijd vertoont een aanzienlijk deel van de Nederlanders echter onveilig gedrag op internet. Zo klikt maar liefst 35% van de Nederlanders wel eens op een link in een e-mail van een onduidelijk afzender, terwijl dit een phishingaanval kan zijn. Dit blijk1

De helft van alle financiële instellingen vergoedt schade door cybercrime zonder onderzoek

De helft van alle financiële instellingen vergoedt schade door cybercrime zonder onderzoek

52% van de financiële instellingen vergoedt de schade van klanten die wordt veroorzaakt door internetfraude zonder nader onderzoek te doen. Onder Nederlandse instellingen ligt dit percentage op 45%. Bijna een derde van de instellingen denkt dat de kosten veroorzaakt door cyberdreigingen lager zijn dan de kosten van beveiliging. Dit blijkt uit onde1