Britse ziekenhuis besmet met malware

malware

Een drietal ziekenhuizen die onder het Britse Northern Lincolnshire and Goole NHS Foundation Trust (NLAG) vallen zijn getroffen door malware. De ziekenhuizen hebben hierdoor een groot deel van de afspraken met patiënten moeten afzeggen.

Dit meldt het NLAG in een verklaring op haar website. De malware is op zondag 30 oktober aangetroffen. Het is niet duidelijk om wat voor malware het gaat of hoe deze op de systemen van het ziekenhuis terecht is gekomen. In overleg met beveiligingsexperts is besloten het overgrote merendeel van de IT-systemen van de organisatie uit te schakelen. Hierdoor hoopt de organisatie het probleem te isoleren en de malware effectief te kunnen aanpakken.

Operaties, afspraken en onderzoeken uitgesteld

Zowel het Diana, Princess of Wales Hospital, het Scunthorpe General Hospital en het Goole and District Hospital vallen onder het NLAG. Alle geplande operaties, afspraken met nieuwe patiënten en diagnostische onderzoeken die op 2 november gepland stonden zijn afgezet. Slechts een beperkt aantal afdelingen zijn wel open.

Patiënten die al in de getroffen ziekenhuizen liggen hoeven overigens niet te worden verhuisd naar andere ziekenhuizen. Patiënten met ernstige verwondingen worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen, evenals zwangere vrouwen met een verhoogd risico op complicaties bij de geboorte.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.