CSA: 'Veel cloudapps blijven buiten beeld van de IT-afdeling'

hacker3

Veel security- en IT-professionals hebben nauwelijks inzicht in cloudapps die op het bedrijfsnetwerk draaien. Gemiddeld denken professionals dat er 23 apps op het bedrijfnetwerk actief zijn. Leveranciers van dergelijke apps schatten het aantal echter op zeker 500. Een groot verschil.

Dit blijkt uit onderzoek van de Cloud Security Alliance (CSA). Ruim de helft van de IT- en security-professionals stelt dat binnen zijn bedrijf 10 of minder cloudapps draaien. 87% houdt het op 50 cloudapps of minder. Gemiddeld komt het geschatte aantal cloud-gebaseerde apps uit op 23 apps per bedrijf. Leveranciers van cloudapps schatten het aantal echter zeker op 500 apps per dag.

Zorgwekkend

De CSA stelt dat het enorme verschil opvallend, maar zeker ook zorgwekkend is. Professionals kunnen immers apps waarvan zij het bestaan niet weten ook niet effectief beheren. "De resultaten zijn zowel opvallend als zorgwekkend", zegt Jim Reavis, CEO van de CSA. "Iets wat je niet kunt zien is moeilijk te beheren. Professionals die inzicht hebben in slechts 10% van het daadwerkelijke cloudgebruik kunnen geen goed beleid introduceren om zowel gebruikers als data te beschermen. Tools die helpen cloudapps te ontdekken en analytische tools om de naleving van het beleid en beperkingen voor cloudapps te controleren zijn dan ook van groot belang op de werkvloer, zeker indien via cloudapps wordt gewerkt met gevoelige data."

Voor de cloudapps waarvan het gebruik wel bekend hebben IT- en security-professionals doorgaans overigens wel een effectief beleid opgesteld. De professionals richten zich hierbij met name op cloudapps voor data-opslag en back-up, waaruit blijkt dat de professionals met name bezorgd zijn over het uitlekken van gevoelige data.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.