Cyber Science Center helpt bedrijven met vragen over cybersecurity

Bedrijven, overheden en non-profitorganisaties met onderzoeksvragen op het gebied van cybersecurity kunnen voortaan terecht bij het Cyber Science Center. Het center is een samenwerkingsverband van NHL Hogeschool, Politieacademie en Open Universiteit.

Wetenschappers uit zeer diverse vakgebieden bundelen in het Cyber Science Center hun krachten om complexe veiligheidsvraagstukken rondom digitalisering te onderzoeken en zo bij te dragen aan praktijkoplossingen. Het samenwerkingsverband gaat 8 september 2016 formeel van start. Speerpunten van het Cyber Science Center zijn de digitale veiligheid bij jongeren en bedrijven en de rechtshandhaving in een digitale samenleving. Hierbij staan vragen centraal als:

  • Hoe kunnen internetgebruikers hun veiligheid vergroten?
  • Hoe gaan criminelen te werk en wat is daar tegen te doen?
  • Hoe kunnen organisaties zoals fabrikanten, scholen, providers, banken of de overheid zelf aan hun digitale veiligheid bijdragen?

Combinatie van gedrag en digitale techniek

Het Cyber Science Center is het eerste landelijke initiatief waarbij veiligheidsvraagstukken rondom digitalisering vanuit verschillende vakgebieden zoals rechten, criminologie, computerwetenschap, psychologie en communicatie worden benaderd. Waar veel ander onderzoek op het gebied van digitale veiligheid de nadruk leggen op de technische kant, legt het Cyber Science Center juist de nadruk op de combinatie van gedrag en digitale techniek.

De formalisering en intensivering van het samenwerkingsverband komt voort uit de behoefte aan en het succes van opgeleverde onderzoeksresultaten. Zo ontwikkelden de betrokken wetenschappers voor de politie handreikingen voor digitale opsporing, het opnemen van aangiftes met een digitale component en het veiligstellen van digitale sporen op een plaats delict (rechtshandhaving in een digitale samenleving). Voor het onderwijs ontwierpen de onderzoekers een online tool voor het monitoren van cybersafety op scholen. Op dit moment loopt onder meer onderzoek naar de kwetsbaarheid online van licht verstandelijk beperkte jongeren (jongeren en hun digitale veiligheid) en de digitale weerbaarheid van gebruikers van internetbankieren (bedrijven en hun digitale veiligheid).

Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Arctic Wolf Annual Threat Report: brede aanvallen en innovatieve tactieken worden de norm in een turbulent cyberdreigingslandschap

Arctic Wolf Annual Threat Report: brede aanvallen en innovatieve tactieken worden de norm in een turbulent cyberdreigingslandschap

Een gebrek aan multi-factor authenticatie (MFA) leidde tot meer BEC-aanvallen in 2022. Dit is een van de uitkomsten van het nieuwe jaarlijkse Arctic Wolf Labs Threat Report. 2022 was een turbulent jaar met veel dreigingen. Zo verstoorde de invasie van Rusland in Oekraïne de activiteiten van de belangrijkste ransomware groepen en werden de kwetsbaa1