Cyber Science Center helpt bedrijven met vragen over cybersecurity

Bedrijven, overheden en non-profitorganisaties met onderzoeksvragen op het gebied van cybersecurity kunnen voortaan terecht bij het Cyber Science Center. Het center is een samenwerkingsverband van NHL Hogeschool, Politieacademie en Open Universiteit.

Wetenschappers uit zeer diverse vakgebieden bundelen in het Cyber Science Center hun krachten om complexe veiligheidsvraagstukken rondom digitalisering te onderzoeken en zo bij te dragen aan praktijkoplossingen. Het samenwerkingsverband gaat 8 september 2016 formeel van start. Speerpunten van het Cyber Science Center zijn de digitale veiligheid bij jongeren en bedrijven en de rechtshandhaving in een digitale samenleving. Hierbij staan vragen centraal als:

  • Hoe kunnen internetgebruikers hun veiligheid vergroten?
  • Hoe gaan criminelen te werk en wat is daar tegen te doen?
  • Hoe kunnen organisaties zoals fabrikanten, scholen, providers, banken of de overheid zelf aan hun digitale veiligheid bijdragen?

Combinatie van gedrag en digitale techniek

Het Cyber Science Center is het eerste landelijke initiatief waarbij veiligheidsvraagstukken rondom digitalisering vanuit verschillende vakgebieden zoals rechten, criminologie, computerwetenschap, psychologie en communicatie worden benaderd. Waar veel ander onderzoek op het gebied van digitale veiligheid de nadruk leggen op de technische kant, legt het Cyber Science Center juist de nadruk op de combinatie van gedrag en digitale techniek.

De formalisering en intensivering van het samenwerkingsverband komt voort uit de behoefte aan en het succes van opgeleverde onderzoeksresultaten. Zo ontwikkelden de betrokken wetenschappers voor de politie handreikingen voor digitale opsporing, het opnemen van aangiftes met een digitale component en het veiligstellen van digitale sporen op een plaats delict (rechtshandhaving in een digitale samenleving). Voor het onderwijs ontwierpen de onderzoekers een online tool voor het monitoren van cybersafety op scholen. Op dit moment loopt onder meer onderzoek naar de kwetsbaarheid online van licht verstandelijk beperkte jongeren (jongeren en hun digitale veiligheid) en de digitale weerbaarheid van gebruikers van internetbankieren (bedrijven en hun digitale veiligheid).

Meer over
Lees ook
Metadata van telefoongesprekken blijkt eenvoudig te manipuleren

Metadata van telefoongesprekken blijkt eenvoudig te manipuleren

Telecomproviders zijn al jaren verplicht te registreren wie met wie communiceert. Opsporingsinstanties en inlichtingendiensten kunnen deze informatie gebruiken om de activiteiten van verdachten in kaart te brengen. Het blijkt echter kinderlijk eenvoudig te zijn om vervalste informatie in de databases van telecomproviders te krijgen. Dit kan er dan1

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer im1