Cybercrimineel krijgt acht jaar gevangenisstraf voor leegroven van geldautomaten

pinautomaat-eu

Een Turkse man moet acht jaar de Amerikaanse gevangenis in voor het uitvoeren van cyberaanvallen op geldautomaten wereldwijd. Met de aanvallen zou 55 miljoen dollar zijn buitgemaakt.

Dit meldt Reuters. De man wordt gezien als het brein achter een drietal aanvallen op geldautomaten waarbij forse geldbedragen zijn buitgemaakt. De verdachte brak samen met handlangers in op databases van banken, waarna het opnamelimiet van betaalkaarten werd verwijderd. Vervolgens werd met behulp van gegevens van nietsvermoedende gebruikers geld opgenomen bij banken verspreid over de hele wereld. Zo werd bijvoorbeeld 40 miljoen dollar gestolen van Bank Muscat uit Oman via 36.000 transacties die zijn uitgevoerd in 24 verschillende landen. Het gaat dus om een gecoördineerde en omvangrijke operatie.

De veroordeelde cybercrimineel is eerder in Turkije schuldig bevonden aan fraude met betalingskaarten. De aanvallen waar de man nu in de Verenigde Staten (VS) voor is veroordeeld zijn gepleegd terwijl de man op borgtocht vrij was. De verdachte moet in Turkije nog een deel van zijn straf uitzitten. Zodra hij zijn straf in de VS heeft uitgezeten wordt de man daarom uitgeleverd aan Turkije.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1