Cybercrimineel krijgt acht jaar gevangenisstraf voor leegroven van geldautomaten

pinautomaat-eu

Een Turkse man moet acht jaar de Amerikaanse gevangenis in voor het uitvoeren van cyberaanvallen op geldautomaten wereldwijd. Met de aanvallen zou 55 miljoen dollar zijn buitgemaakt.

Dit meldt Reuters. De man wordt gezien als het brein achter een drietal aanvallen op geldautomaten waarbij forse geldbedragen zijn buitgemaakt. De verdachte brak samen met handlangers in op databases van banken, waarna het opnamelimiet van betaalkaarten werd verwijderd. Vervolgens werd met behulp van gegevens van nietsvermoedende gebruikers geld opgenomen bij banken verspreid over de hele wereld. Zo werd bijvoorbeeld 40 miljoen dollar gestolen van Bank Muscat uit Oman via 36.000 transacties die zijn uitgevoerd in 24 verschillende landen. Het gaat dus om een gecoördineerde en omvangrijke operatie.

De veroordeelde cybercrimineel is eerder in Turkije schuldig bevonden aan fraude met betalingskaarten. De aanvallen waar de man nu in de Verenigde Staten (VS) voor is veroordeeld zijn gepleegd terwijl de man op borgtocht vrij was. De verdachte moet in Turkije nog een deel van zijn straf uitzitten. Zodra hij zijn straf in de VS heeft uitgezeten wordt de man daarom uitgeleverd aan Turkije.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1