Cybercriminelen kunnen meekijken in agenda en e-mail van Aboutaleb

pixabay-hacker-1944688_960_720

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam loopt een groot veiligheidsrisico door problemen met de IT-beveiliging bij de gemeente. IT-systemen zijn niet goed beveiligd, waardoor kwaadwillenden relatief eenvoudig onder andere de agenda van Aboutaleb kunnen inzien, uit zijn naam e-mails kunnen versturen en veiligheidsprotocollen kunnen inzien.

Dit blijkt uit het nog niet gepubliceerde rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, dat in handen is van de Volkskrant. In totaal zijn bijna 700 beveiligingsproblemen gevonden in computersystemen en applicaties van de gemeente Rotterdam. Ook wisten de onderzoekers beheerderswachtwoorden te achterhalen en konden zij gebruikers bespioneren.

Problemen zijn al langer bekend

Opvallend is dat Fox-IT twee jaar geleden als concludeerden dat kwaadwillenden eenvoudig toegang konden verkrijgen tot de e-mail en agenda van Aboutaleb. Dit was volgens het beveiligingsbedrijf te wijten aan het ontbreken van versleuteling op computers en harde schijven, en het feit dat verouderde software werd gebruikt.

Aboutaleb wordt al enkele jaren zwaar beveiligd. In de afgelopen weken is de beveiliging verder opgevoerd nadat een betoging van Turken bij het consultaat in Rotterdam uit de hand liep. In het rapport concludeert de Rekenkamer Rotterdam dat de IT-beveiligingsproblemen kunnen leiden tot "reële risico's op fysieke onveiligheid”.

Bedrijfsrechercheur

Het rapport van de Rekenkamer Rotterdam is nog niet gepubliceerd. De publicatie werd uitgesteld nadat de gemeente Rotterdam aangaf het rapport geheim te willen houden aangezien deze de veiligheid van mensen in gevaar zou brengen. De Rekenkamer Rotterdam ontkent dit, maar laat het rapport desondanks analyseren door een bedrijfsrechercheur.

Meer over
Lees ook
Explosieve stijging kosten van cybercrime

Explosieve stijging kosten van cybercrime

Onlangs verscheen de vijfde editie van een gezamenlijk door het Ponemon Institute en HP uitgevoerd onderzoek naar de kosten van security. Die kosten blijken explosief toe te nemen en bedragen wereldwijd gemiddeld 12,7 miljoen dollar per organisatie. Het jaarlijkse onderzoek van het Ponemon Institute en HP’s Enterprise Security Products-divisie lu1

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaar1

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Soms kan de meest onlogische combinatie van twee dingen voor een bijzondere uitkomst zorgen. Neem nu cybersecurity en entertainment. Wat kunnen populaire films, TV-shows, boeken of videogames ons leren over security? Op het eerste oog misschien niets, maar Cory Nachreiner van WatchGuard ontdekte in zijn guilty pleasure ‘The Walking Dead’ acht over1