Cybercriminelen kunnen meekijken in agenda en e-mail van Aboutaleb

pixabay-hacker-1944688_960_720

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam loopt een groot veiligheidsrisico door problemen met de IT-beveiliging bij de gemeente. IT-systemen zijn niet goed beveiligd, waardoor kwaadwillenden relatief eenvoudig onder andere de agenda van Aboutaleb kunnen inzien, uit zijn naam e-mails kunnen versturen en veiligheidsprotocollen kunnen inzien.

Dit blijkt uit het nog niet gepubliceerde rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, dat in handen is van de Volkskrant. In totaal zijn bijna 700 beveiligingsproblemen gevonden in computersystemen en applicaties van de gemeente Rotterdam. Ook wisten de onderzoekers beheerderswachtwoorden te achterhalen en konden zij gebruikers bespioneren.

Problemen zijn al langer bekend

Opvallend is dat Fox-IT twee jaar geleden als concludeerden dat kwaadwillenden eenvoudig toegang konden verkrijgen tot de e-mail en agenda van Aboutaleb. Dit was volgens het beveiligingsbedrijf te wijten aan het ontbreken van versleuteling op computers en harde schijven, en het feit dat verouderde software werd gebruikt.

Aboutaleb wordt al enkele jaren zwaar beveiligd. In de afgelopen weken is de beveiliging verder opgevoerd nadat een betoging van Turken bij het consultaat in Rotterdam uit de hand liep. In het rapport concludeert de Rekenkamer Rotterdam dat de IT-beveiligingsproblemen kunnen leiden tot "reële risico's op fysieke onveiligheid”.

Bedrijfsrechercheur

Het rapport van de Rekenkamer Rotterdam is nog niet gepubliceerd. De publicatie werd uitgesteld nadat de gemeente Rotterdam aangaf het rapport geheim te willen houden aangezien deze de veiligheid van mensen in gevaar zou brengen. De Rekenkamer Rotterdam ontkent dit, maar laat het rapport desondanks analyseren door een bedrijfsrechercheur.

Meer over
Lees ook
Industrie heeft betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

Industrie heeft betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

Industriële installaties lopen in toenemende mate het risico het slachtoffer te worden van cyberaanvallen.  Nieuwe producten als de SMP Gateway kunnen hier een nuttige rol bij spelen.  Op een kwade dag nestelde een virus zich onopgemerkt in de besturingssystemen van een aantal Nederlandse elektriciteitscentrales. Nadat het zich maandenlang slapend1

Nieuwe website helpt gemeenten hun informatiebeveiliging te verbeteren

Nieuwe website helpt gemeenten hun informatiebeveiliging te verbeteren

Een nieuwe website van de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gaat Nederlandse gemeenten helpen hun informatiebeveiliging te verbeteren. De website houdt gemeenten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en geeft gemeenten een aantal handige tips. De nieuwe website heeft als doel gemeenten beter te1

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

‘IT-security kost alleen maar geld en de voordelen zijn moeilijk meetbaar.’ Veel bedrijven hebben jarenlang gehandeld naar deze volkswijsheid. De laatste twee jaar staat IT-Security echter flink hoger op de agenda. Mede door serieuze security-incidenten waarbij aanvallers wachtwoorden, encryptiesleutels en zelfs beveiligingscertificaten in handen1