‘Europese bedrijven onderschatten cyberrisico’s

hacker

Europese bedrijven onderschatten de cyberrisico’s waarmee hun organisatie te maken heeft. Bijna acht op de tien Europese bedrijven heeft slechts een basaal beeld van de risico’s die zij lopen, waardoor zij kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Dit stelt het beveiligingsbedrijf Marsh in het rapport ‘European 2015 Cyber Risk Survey’. Bijna de helft van alle bedrijven (43%) heeft geen scenario’s rond cyberrisico’s geïdentificeerd, ondanks dat driekwart van de bedrijven cyberrisico’s in hun risicoregister heeft opgenomen.

Belangrijkste dreigingen

De top drie belangrijkste dreigingen die organisaties zien bestaat uit:

  • Interne dreigingen (29%)
  • Operationale fouten (28%)
  • Hacktivisme (23%)

Als we kijken naar de gevolgen van cybercrime maken bedrijven zich vooral zorgen om diefstal of verlies van klantgegevens (24%) en onderbreking van de bedrijfsvoering (22%).

IT-afdeling is doorgaans verantwoordelijk

De IT-afdeling is bij 65% van de organisaties verantwoordelijk voor cyberrisico’s. Slechts 11% van de bestuursleden en 11% van de risicomanagers dragen de voornaamste verantwoordelijkheid voor cyberrisico’s. Bijna 45% van de ondervraagde bedrijven geeft aan een verzekering te hebben afgesloten die de belangrijkste cyberrisico’s die zij zien afdekken.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.