‘Europese bedrijven onderschatten cyberrisico’s

hacker

Europese bedrijven onderschatten de cyberrisico’s waarmee hun organisatie te maken heeft. Bijna acht op de tien Europese bedrijven heeft slechts een basaal beeld van de risico’s die zij lopen, waardoor zij kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Dit stelt het beveiligingsbedrijf Marsh in het rapport ‘European 2015 Cyber Risk Survey’. Bijna de helft van alle bedrijven (43%) heeft geen scenario’s rond cyberrisico’s geïdentificeerd, ondanks dat driekwart van de bedrijven cyberrisico’s in hun risicoregister heeft opgenomen.

Belangrijkste dreigingen

De top drie belangrijkste dreigingen die organisaties zien bestaat uit:

  • Interne dreigingen (29%)
  • Operationale fouten (28%)
  • Hacktivisme (23%)

Als we kijken naar de gevolgen van cybercrime maken bedrijven zich vooral zorgen om diefstal of verlies van klantgegevens (24%) en onderbreking van de bedrijfsvoering (22%).

IT-afdeling is doorgaans verantwoordelijk

De IT-afdeling is bij 65% van de organisaties verantwoordelijk voor cyberrisico’s. Slechts 11% van de bestuursleden en 11% van de risicomanagers dragen de voornaamste verantwoordelijkheid voor cyberrisico’s. Bijna 45% van de ondervraagde bedrijven geeft aan een verzekering te hebben afgesloten die de belangrijkste cyberrisico’s die zij zien afdekken.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cybersecuritymonitor 2022 namens Digital Trust Center

Cybersecuritymonitor 2022 namens Digital Trust Center

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het zesde jaar op rij de Cybersecuritymonitor uitgebracht. Deze publicatie wordt mede op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gemaakt. Dit rapport geeft inzicht in de actuele stand van zaken rond de cyberweerbaarheid van bedrijven en huishoudens in Nederland.

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op bedrijfsdoelstellingen zien omzetgroei

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op bedrijfsdoelstellingen zien omzetgroei

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op hun bedrijfsdoelstellingen kunnen aanzienlijk besparen op de kosten van cyberaanvallen en tegelijkertijd hun omzetgroei verhogen en hun marktaandeel vergroten, blijkt uit nieuw onderzoek van Accenture. Dit belangrijke inzicht komt naar voren in een tijd waarin we een wereldwijde toename van cyberaanvallen w1